Vlada odlučila

Svi policijski službenici pod jednakim uvjetima idu u mirovinu

Svi policijski službenici s prebivalištem u Federaciji BiH ubuduće će ići u mirovinu pod istim uvjetima.
Gospodarstvo / Posao | 31. 07. 2019. u 13:25 Fena
Vesko Drljača na konferenciji za novinare

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi policijski službenici s prebivalištem u Federaciji BiH, bez obzira radili oni u županijskim, entitetskim, državnim ili policijskim agencijama Brčko distrikta, ubuduće će ići u mirovinu pod istim uvjetima.

Mišljenje je to Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Federalnog ministarstva unutarnjih poslova utvrđeno na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru.

To mišljenje postaje obvezujuće za Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje, istaknuo je na konferenciji za novinare.

Foto: Bljesak.info / Ministri Vesko Drljača i Aljoša Čampara

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača podsjetio je da su postojale određene nejasnoće vezano za obračun mirovina za policijske službenike koji su pravo na mirovinu ostvarili u nekoj od policijskih agencija na državnoj razini ili u Policiji Brčko distrikta.

Mišljenjem dvaju ministarstava utvrđeno je da će se ubuduće za sve policijske službenike koji imaju prebivalište u Federacije BiH primjenjivati identični propisi prilikom umirovljenja i izračuna mirovine.

''Bilo kakvo suprotno tumačenje dovodilo bi određene policijske službenike u neugodnu situaciju i praktično bi ih kažnjavali za onaj period rada koji su proveli u nekim od policijskih agencija na državnoj razini'', kazao je ministar Drljača.

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara kazao je kako njegovo ministarstvo ima gotovo identično mišljenje.

Foto: Bljesak.info / Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara

''Smatramo da su svi policijski službenici na nivou BiH potpuno jednaki, čak i prema zakonima o policijskim službenicima imaju ista ovlaštenja. Upravo iz tog razloga, kod donošenja ovih propisa i zakona i lex specialis Zakona o policijskim službenicima na nivou Federacije, kada smo razgovarali sa sindikatima policijskih službenika tada je rečeno da će se primjenjivati na sve policijske službenike'', kazao je Čampara.

Ministar Čampara dodao je kako su sada izjednačena prava svih policijskih službenika kada je u pitanju odlazak u mirovinu, dok će i dalje postojati određene razlike u radnim pravim policijskih službenika s obzirom da je policijski sustav u Federaciji BiH decentraliziran te da svaka županija ima svoj zakon o unutarnjim poslovima i zakon o policijskim službenicima.

Kopirati
Drag cursor here to close