Glumljenje Talijana

Stvarno je previše: Uposlenici Grada Mostara ne žele na kolektivni godišnji odmor?

Grad Mostar po kolektivnom odmaranju bio je jedinstven u Bosni i Hercegovini.
Gospodarstvo / Posao | 23. 05. 2024. u 10:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna organizacija Gradske uprave Grada Mostara uputila je mostarskom gradonačelniku Mariju Kordiću zahtjev za korekciju Odluke o kolektivnom godišnjem odmoru za 2024. godinu.

Kako nam je potvrđeno iz sindikalne organizacije, u odluci o kolektivnom godišnjem odmoru za 2024. traže korekciju korištenja godišnjeg odmora.

Odluka glasi da uposlenici moraju iskoristiti ''prvi dio godišnjeg odmora od 22.7.2024. godine do 16.8.2024. godine. Sindikalisti traže da se odluka mijenja i da glasi da se ''prvi dio godišnjeg odmora od 22.7.2024. godine do 9.8.2024. godine''.

Prijedlog se razmatra

''Obratio nam se veći broj nezadovoljnog članstva, jer im ne odgovara četiri tjedna odmora iz kako su naveli većeg broja razloga (mali broj dana godišnjeg odmora 22-25, prioritet korištenje zimskog odmora u odnosu na ljetni, upisi djece u škole…). Također smatramo da se četvrti tjedan korištenja može omogućiti uposlenicima koji žele, te da im se omogući korištenje'', navodi se u pismu gradonačelniku.

Ivana Marić, predsjednica Sindikalne organizacije Grada Mostara, rekla je za Bljesak.info kako su reagirali zbog nezadovoljstva jednog dijela članstva kojem ne odgovara odmor od četiri tjedna.

''Na zahtjev nismo dobili povratnu informaciju, ali smo telefonskim putem iz tajništva dobili informaciju da se prijedlog razmatra'', navela je Marić.

S druge strane, kako doznajemo, većina se uposlenika Grada Mostara usprotivila najavljenom kolektivnom godišnjem odmoru nakon što su obaviješteni da će kolektivni godišnji odmor ovog ljeta biti od 22. srpnja do 16. kolovoza, ali da će sljedeće godine moći drugi dio godišnjeg odmora koristiti do 30. lipnja.   

Koja je korist?

''Četiri tjedna kolektivnog godišnjeg odmora je stvarno previše'', stoji u pismu upućenom nadležnima koji navode kako se poslodavac prilikom donošenja odluke o godišnjim odmorima i kolektivnog godišnjem odmoru nije vodio računa o potrebama svojih zaposlenika.

Državni službenici i namještenici Grada Mostara pisali su Gradskom vijeću, gradonačelniku Odjelu za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo, Službi za organizaciju i personal te Pravnoj službi te navode da je ''temeljno pitanje koja je uopće potreba ili korist za kolektivnim odmorom administracije koja postoji zbog građana, a građani od ovoga nemaju nikakve koristi i istovremeno su uskraćeni za usluge administracije''.

Mostar jedinstven u BiH

Navode kako nije niti opravdano da uposlenici gradske administracije, kao servis građanima, zaključavaju vrata 20 radnih dana. Tvrde kako ovo predstavlja grubo kršenje zakona te da u svemu ovome ima posla za inspekcije.

''Ukoliko vi i dalje mislite i želite da Grad Mostar ide na kolektivni godišnji odmor, iako veći dio državnih službenika i namještenika misli da nema pravnog temelja, osnove ni potrebe za tim vidom odmora, mogli ste svojom Odlukom odrediti kolektivni odmor sukladno zakonskim propisima u trajanju od 12 radnih dana'', navodi se u pismu koje smo imali na uvid.

Mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, 2021. godine je ukinuo kolektivni godišnji odmor što su tada podržali i pohvalili pojedini gradski vijećnici ali i građani kojima su potrebne usluge Grada.

No, ta odluka zanemarena je sljedeće godine pa se vratilo kolektivno odmaranje po čemu je Mostar bio jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close