Unatoč našim nadanjima

Strani investitori povlače kapital iz BiH

"Nesigurnost uloženog kapitala u ovoj državi je osnovni motiv za povlačenje investicija. Sve dok ne profunkcionira pravosudni sustav koji može garantirati sigurnost ulaganja, investitori neće ulagati u BiH", kazao je Vasić.
Gospodarstvo / Posao | 31. 03. 2022. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Investitori iz Bosne i Hercegovine su u zadnjem kvartalu prošle godine počeli povlačiti svoj kapital iz države, pokazuju podaci Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

U priopćenju ove agencije se navodi da, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja tijekom prošle godine s procijenjenim zadržanim zaradama iznose 869,9 milijuna KM i veća su za 22,1 posto u odnosu na 2020, kada je zabilježeno po platnom bilansu 712,7 milijuna KM.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, direktna strana ulaganja za period siječanj - rujan 2021. godine iznosila su 1,049 milijardi KM, što je predstavljalo povećanje od 65 posto u odnosu na 2020. godinu.

Smanjenje za 179,1 milijuna KM

Ovo znači da je, umjesto da se u zadnjem kvartalu dodatno poveća broj investicija, on smanjen i to za 179,1 milijuna KM.

Iz FIPA su za "Nezavisne" rekli da su prilikom objave informacije o DSI u periodu siječanj - rujan istaknuli da su uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI napomenuli da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama te se nadaju da će značajno povećanje biti registrirano i na godišnjem nivou za 2021. godinu.

Pročitajte još

"Razlozi mogu biti, između ostalog, poslovanje s gubitkom, negativni iznosi po osnovu ranijih zaduženja, povlačenje kapitala po različitim osnovama, ali ne i nužno povlačenje investicija. Ovaj negativan iznos zabilježen u četvrtom kvartalu 2021. godine ne znači da je došlo do povlačenja investicija. Ističemo činjenicu da je iznos ulaganja prema platnom bilansu iz 2021. godinu veći za 22,1 posto u odnosu na 2020", rekli su iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, pojašnjavajući ukupan iznos DSI za 2021. godinu.

Dodali su da u posljednje dvije godine BiH bilježi porast investicija, a samim tim i povećanje broja zaposlenih. Nemanja Vasić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je da zbog nesigurnosti poslovanja investitori povlače svoje investicije.

Nema poslovne sigurnosti 

"Jednostavno nema poslovne sigurnosti u Bosni i Hercegovini za strane investitore. Informiran sam da je na jednom sastanku bankara u Italiji bio razgovor o nesigurnosti poslovanja u BiH i da se jednostavno dobivaju sporovi bez nekih argumenata. Nesigurnost uloženog kapitala u ovoj državi je osnovni motiv za povlačenje investicija. Sve dok ne profunkcionira pravosudni sustav koji može garantirati sigurnost ulaganja, investitori neće ulagati u BiH", kazao je Vasić.

Ekonomist Igor Gavran smatra da je jedino logično objašnjenje za smanjenje broja investicija u posljednjem kvartalu prošle godine povlačenje investicija iz BiH.

"Riječ je o značajnom kapitalu. Nema logike da ima ikakve veze s aktualnim dešavanjima u Ukrajini, jer je to bilo prošle godine. S obzirom na to da je prošla godina bila godina ekonomskog oporavka, nije bilo očekivati povlačenje investitora", rekao je Gavran.

Dodao je da je iznenađen što ulaganja nisu veća.

"Mislim da bi ovo trebalo dalje istražiti. Moglo bi biti o nekoj kompaniji koja je imala gubitke izvan BiH, pa ga je povukla s našeg tržišta kako bi pokrila te gubitke, ali to je samo nagađanje. Nadam se da je riječ o privremenom povlačenju, a ne napuštanju tržišta. Bosni i Hercegovini je svaka marka, a ne milijun KM, dragocjena, tako da ovaj podatak treba zabrinuti", istakao je Gavran.

Edin Dacić, predsjednik Upravnog odbora kompanije "Standard" iz Prnjavora i predsjednik Savjeta stranih investitora RS, rekao je da nema informacije da se investitori povlače iz Bosne i Hercegovine, ali da je osnovni problem s kojim se ova tvrtka suočava nedostatak radne snage.

"Mi rastemo i jačamo iz godine u godinu, ali je problem što ne možemo naći radnu snagu da se širimo. Radnici odlaze, i to ne u Banja Luku, nego u Njemačku i Austriju", kazao je Dacić.

Kopirati
Drag cursor here to close