Francuska i Britanija

Štrajkovi i nezadovoljstvo

Francuska u utorak pogođena novim štrajkom, Britanija se priprema za srijedu
Gospodarstvo / Posao | 31. 01. 2023. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi štrajk u Francuskoj poremetio je u utorak proizvodnju električne energije, nastavu u školama i funkcioniranje javnog prijevoza nakon što je vlada najavila produljenje dobi za odlazak u mirovinu, dok se Britanija priprema za štrajkove u srijedu i 6. veljače.

Nepoštena i okrutna reforma

Veoma nepopularna reforma, protiv koje je još 19. siječnja mirno prosvjedovao jedan do dva milijuna ljudi, predviđa pomicanje dobne granice za umirovljenje sa 62 na 64 godine, što su sindikati jednoglasno odbili, ali i lijeve i krajnje desne oporbene stranke.

Sindikati su za utorak najavili prosvjede diljem Francuske u nastojanju da zadrže pritisak na vladu te se nadaju da će odaziv biti jednak onome od 19. siječnja.

"Ova reforma je nepoštena i okrutna", rekao je Luc Farre, glavni tajnik sindikata javnih službenika UNSA. Po njegovim riječima, pomicanje granice za odlazak u punu penziju na 64 godine je društveno nazadovanje.

Zbog štrajka od srijede ujutro prometuje jedan od tri brza vlaka (TGV), a još manje lokalnih i regionalnih vlakova. Promet pariškom podzemnom željeznicom također je u kaosu.

Polovica učitelja osnovnih škola neće doći na posao, štrajkaju radnici u naftnim rafinerijama i ostalim sektorima, uključujući i javne medije pa će umjesto vijesti radiotelevizija puštati samo glazbu.

Francuzi protiv reformi

Ankete pokazuju da se velika većina Francuza protivi reformi, no predsjednik Emmanuel Macron i njegova vlada ne pokazuju znakove odstupanja .

Macron ponavlja da je to "ključna" reforma kako bi se mirovinski sustav održao na životu.

Vlada tvrdi da se povisivanjem dobne granice i produljenjem uplata treba zajamčiti financijska stabilnost francuskog mirovinskog sustava, što protivnici reforme osporavaju.

Sindikati tvrde da postoji drugi način da se osigura održivost mirovinskog sustava te kao rješenje problema navode oporezivanje super bogatih i veći doprinos poslodavaca i imućnijih umirovljenika .

Vlada je u nacrtu zakona napravila neke ustupke spuštanjem dob odlaska u mirovinu sa 65 na 64 godine te određivanjem minimalne mirovine na 1200 eura mjesečno za sve.

Novi štrajkovi već se najavljuju u lukama, rafinerijama i elektranama od 6. veljače. Željezničari su najavili štrajk za 7. i 8. veljače, s mogućim ponovnim izlaskom na ulicu "već sredinom veljače", upozoravaju sindikati CGT i SUD.

Nacrt zakona stiže u ponedjeljak u Narodnu skupštinu gdje će o njemu prvo raspravljati odbor. Upućeno je više od 7000 amandmana, uglavnom iz redova ljevice.

I Britanija u štrajku

Britanija se također priprema za štrajk 1. veljače kada bi rad trebali zaustaviti radnici iz različitih grana gospodarstva, dok će pet dana kasnije štrajkati zdravstveni djelatnici.

Učitelji u Engleskoj i Walesu štrajkat će u srijedu nakon jednog desetljeća bijednih plaća u državnim školama, zbog čega su brojni bili prisiljeni raditi dva posla ili su napustili tu profesiju.

Njima će se pridružiti stotine tisuća radnika, uključujući javne službenike i radnike u željeznici. Bit će to najveći štrajk u Velikoj Britaniji unazad nekoliko desetljeća kad se uzme u obzir raspon industrija i sektora obuhvaćenih štrajkom.

Pet dana kasnije, 6. veljače, štrajkat će zdravstveni radnici.

Kopirati
Drag cursor here to close