2.597.859,22 KM

Štrajk urodio plodom: Vlada odobrila novac za umirovljenje rudara

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica pokrenulo je aktivnosti za iznalaženje novčanih sredstava za uplatu doprinosa za radnike koji su stekli uvjete za mirovinu.
Gospodarstvo / Posao | 12. 01. 2018. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za uplatu doprinosa za 44 radnika JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu.

Ovom Odlukom Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da za doprinose za MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, prema zakonskim propisima, bude doznačeno 2.597.859,22 KM za 44 radnika JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica, koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Podatke po županijama o neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje i za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će dostaviti Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine.

Za realizaciju odluke zaduženi su Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, Federalni zavod MIO, Porezna uprava Federacija BiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica pokrenulo je aktivnosti za iznalaženje novčanih sredstava za uplatu doprinosa za radnike koji su stekli uvjete za mirovinu, ali nisu u mogućnosti iz svog redovnog poslovanja osigurati i uplatiti potrebna sredstva za umirovljenje.

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica je 6.12.2017. godine proslijedilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije popis 44 radnika, ovjeren od strane Porezne uprave Federacije BiH - Županijski ured Zenica i zbirnu rekapitulaciju sa ukupno potrebnim sredstvima za uplatu doprinosa za 44 radnika u danas odobrenom iznosu.

Kopirati
Drag cursor here to close