''Ovo je dno dna''

Štrajk upozorenja djelatnika HP Mostar: Sve se raspada

''Plaće su osnovni razlog, ali i ostale stvari ne funkcioniraju kako treba. Dakle, od poštara, preko šalterskih radnika, sortirnice, vozača, administrativnih suradnika...možda se to ne vidi ovako na prvi pogled, ali sve se raspada'', rekao je Erić.
Gospodarstvo / Posao | 27. 01. 2024. u 12:48 R.I. Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukladno odluci Predsjedništva Nezavisnog Sindikata djelatnika HP Mostar u subotu 27. siječnja djelatnici Hrvatske Pošte Mostar su održali štrajk upozorenja.

''Sve se raspada''

 ''Okupili smo se da izrazimo nezadovoljstvo općim stanjem. Plaće su osnovni razlog, ali i ostale stvari ne funkcioniraju kako treba. Dakle, od poštara, preko šalterskih radnika, sortirnice, vozača, administrativnih suradnika...možda se to ne vidi ovako na prvi pogled, ali sve se raspada. U zadnjih godinu dana 24-25 ljudi je dalo otkaz'', kazao je Tomislav Erić, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar.

On je naveo i što konkretno djelatnici traže.

Foto: Bljesak.info / Štrajk upozorenja djelatnika HP Mostar

''Tražimo povećanje plaće, povećanje koeficijenta od najnižeg do koeficijenta 2,30 za 8%, izjednačavanje satnice sa satnicom, BH Pošte a to je 3,21 KM, zatim povećanje naknade za radni staž s 0,5 na 0,6%, izjednačavanje toplog obroka s visinom toplog obroka u BH Pošti, povećanje broja djelatnika u dostavi, brzoj pošti, sortirnicima, transportu, šalterima...'', izjavio je Erić u subotu tijekom štrajka upozorenja.

''Jesmo reprezentativni''

Na optužbe da nisu reprezentativan sindikat, odgovaraju:

''Mi jesmo reprezentativan sindikat, samo imamo malo manje članova nego drugi sindikat'', te dodaju:

''Kolektivni ugovor je naša Uprava potpisala sa sindikatom BH pošte, ne s nama. Oni su se dogovorili bez nas. Nijedan naš zahtjev nije usvojen, nijedan.''

Osim gore navedenih zahtjeva djelatnici traže i promjenu organizacije posla na svim razinama u HP Mostar, izradu pravilnika o stegovnoj odgovornosti kontrolora, voditelja i direktora zbog kršenja prava podčinjenih im radnika, da se iz opisa poslova izbaci stavka ''obavlja druge radne zadatke koji su u skladu s naravi i vrstom poslova koje obavlja, po nalogu neposrednog rukovoditelja'', te da se na oglasnim pločama svaki mjesec javno objave imena radnika koji su dobili stimulaciju i obrazloženje (bez iznosa).

Foto: Bljesak.info / Štrajk upozorenja djelatnika HP Mostar

''Dno dna''

''Sebi nabacuju plaće, nama ne daju. Ja imam 930 maraka plaću, radim 27 dana u mjesecu, sve subote radim. To je nekih 30 KM dnevnica. Ovo je dno dna što nam Uprava radi. Ja svaki dan viozim Brzu poštu, po 100 komada za jedan grad. Ovo nije normalno'', rekao je Stipo Maruša, vozač u HP Mostar.

Podsjećamo, iz HP-a Mostar u petak su istaknuli kako u Društvu djeluju dvije sindikalne organizacije, a da je štrajk upozorenja najavio NSDHP koji predstavlja 20 posto od ukupnog broja radnika.

NSDHP je svoje zahtjeve uputio Upravi HP-a Mostar i sada čekaju njihov odgovor. O poduzimanju slijedećih koraka ukoliko se njihove zahtjevi ne ispune Erić nije htio govoriti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close