Zdravstveni radnici

Herceg pozvan da podijeli otkaze, Sindikat kreće kampirati pred vladom!

Odmah su odgovorili sindikalisti i poručili kako se nitko nema pravo miješati u tim sindikata. Pojasnili su kako ''sporni članovima'' pregovaračkog tima angažirani kao stručnjaci.
Gospodarstvo / Posao | 22. 01. 2021. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U svim demokratskim sustavima štrajk je pravo ali za vrijeme pregovaranja red je da se ne štrajka. Reprezentativni sindikat i točka. Nema dalje'', poručio je Antonio Vujica, pomoćnik ministra zdravstva HNŽ-a za sektor rada.

Rekao je kako zahtjeve koje su sindikati iznijeli pred Vladu HNŽ-a ''ni Švicarska ne može izdržati''.

Obraćajući se medijima, rekao je kako se puno toga u javnosti iznosilo neistinito govoreći kako broj sindikalista nije 2.600.

''Sindikat SKB je imao 1247 članova a drugi (Neovisni sindikat uposlenika u zdravstvu, op.a.) 1048 što je 2195'', rekao je i naveo kako je ovo trakavica.

''Reprezentativnost je dobio samo Sindikat SKB Mostar a drugi nije jer se radi o većem broju članova sindikata u odnosu na ukupan broj zaposlenih u sektoru zdravstva u županiji'', dodao je.

Istaknuo je kako je bilo je upitno može li sindikat SKB Mostar zastupati interese ostalih 15 zdravstvenih ustanova jer je Neovisni sindikat proglašen nereprezentativnim.

''Njihov prijedlog je bio neprihvatljiv. Bili su brojevi koji su neostvarivi. Brojevi su takvi da izravno narušavaju već važeći postojeći ugovor koji je potpisan s doktorima'', rekao je, između ostalog, Vujica.

Foto: Bljesak.info / Antonijo Vujica, pomoćnik ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ

''Vlada šalje istovjetan ugovor na odgovor sindikatu oni su tražili povećanje da bude u iznosu a ne u postotku. A vlada šalje postotak. Uvijek se računa postotak. I poslije toga kad se vidjelo da ne dolazi do zajedničke riječi ministarstvo šalje vladi prijedlog o imenovanju pregovaračkog tima, datum pregovora i protokol za vođenje postupka pregovaranja. Nakon toga sindikat donosi odluku o štrajku dan prije početka pregovora'', rekao je Vujica.

Odmah su mu odgovorili sindikalisti i poručili kako se nitko nema pravo miješati u tim sindikata. Pojasnili su kako ''sporni članovima'' pregovaračkog tima angažirani kao stručnjaci.

''Mi smo njima slali dva dopisa gdje kažemo da ljude ne angažiramo kao članove reprezentativnog sindikata, nego kao pravnike, ekonomiste – jer zdravstveni radnici nisu ekonomisti niti pravni stručnjaci i mi moramo imati nekoga tko će sjesti s njihovim ekonomistima i pravnicima i razgovarati'', kazao je Ivica Anić, predsjednik Sindikata SKB.

Foto: Bljesak.info / Dalibor Vuković predsjednik Neovisnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ

''Sada nas se udara s leđa i šalje da Općinski sud u Mostaru ponovno preispita zakonitost štrajka. Vjerujemo da će i ovaj put Općinski sud donijeti odluku da je štrajk zakonit'', rekao je Dalibor Vuković predsjednik Neovisnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ.

Pozvao je premijera HNŽ-a i zastupnika u županijskoj Skuipštini Nevenka Hercega da smijeni ministra zdravstva Gorana Opsenicu i pomoćnika Vujicu'' koji su najveći krivci koji prave zavrzlame''.

''Ako nije kriv, neka ih smjeni. Sve posljedice snose sva trojica u istom omjeru. Od ponedjeljka ćemo postaviti šatore pred vladu i u ostajemo ovdje dok se naše pitanje ne riješi'', rekao je i dodao kako u Vladu HNŽ-a nema nikakve volje i želje da se ovo pitanje riješi.

Ivica Anić je objasnio, kako je vlada odmah poslala poruku da od pregovora nema ništa.

''Nisu ni sjeli s nama da vide što tražimo i ako su odmah rekli da to ne može Švicarska ispuniti, znači da su odmah rekli da od tih pregovora nema ništa. Oni nama ne daju ništa što mi tražimo.'' 

Anić je također objasnio i kako se na zdravstvene djelatnike, te na sindikat vrši pritisak u bolnici, i to vezano za prijem pacijenata.

''Mi smo zaista ovoga puta vjerovali da će ministar zdravstva pokrenuti pregovore, potpisali smo taj sporazum, vlada je na svojoj stranici objavila kako podržava sindikat i zdravstvene radnike – da bi u ponedjeljak ili utorak dobili ponovo tužbu od Vlade HNŽ-a i ministra, i ovaj put se ravnateljstvo SKB-a uključilo u sve gdje im daju potporu u tužbi protiv sindikata'', dodao je Ivica Anić, predsjednik Sindikata SKB.

''Sramota je šta vlada radi zdravstvenim radnicima. Ovo je skandal'', rekao je Vuković i dodao kako odmah treba smijeniti odgovorne, a da se štrajk nastavlja u punom kapacitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close