Poslovanje

Što još Europa očekuje od BiH?

Europska komisija od vlasti BiH očekuje jačanje ljudskih kapaciteta Agencije za javne nabavke i Ureda za razmatranje žalbi
Gospodarstvo / Posao | 29. 02. 2024. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutak je da vlasti BiH pokažu rezultate'', jedna je od poruka sa sedmog sastanka Pododbora za unutarnje tržište i konkurenciju između EU i BiH održanog u četvrtak u Bruxellesu, priopćeno je iz Direkcije za europske integracije.

Konkurencija i pomoć

Naglašeno je da je ovo posebno važno u svjetlu Izvještaja Europske komisije o napretku BiH koji se očekuje u ožujku i odluka o pristupnim pregovorima, te provođenja Plana za Balkan čiji je jedan od stubova integracija u unutarnje tržište EU i razvoj regionalnog tržišta.

Na sastanku su, između ostalog, razmijenjene informacije o radu Konkurencijskog vijeća BiH i Vijeća za državnu pomoć.

Europska komisija je naglasila da, između ostalog, vlasti u BiH trebaju izmijeniti Zakon o konkurenciji i Zakon o državnoj pomoći kako bi se revidirale procedure glasanja, a u skladu sa Mišljenjem Komisije.

Kako je priopćeno, razgovaralo se i o pravilima za utvrđivanje liste esencijalnih lijekova koja će osigurati veću transparentnost i pravne jasnoće u vezi s procedurama u cijeloj zemlji.

Izaslanstvo BiH obavijestilo je da je pripremljena nova strategija razvoja javnih nabavki, a Europska komisija od vlasti BiH očekuje jačanje ljudskih kapaciteta Agencije za javne nabavke i Ureda za razmatranje žalbi.

Preporuke

Preporuka Europske komisije je da se usvoji jedinstven horizontalan zakon koji će biti usklađen s Direktivom o uslugama, napravi sveobuhvatan popis svih administrativnih i tehničkih koraka za registraciju domaćih i stranih poduzeća u cijeloj zemlji, te ubrzaju napori na harmonizaciji propisa u oblasti uzajamnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija.

Uz to, izaslanstvo BiH obavijestilo je da je pripremljena nova strategija intelektualnog vlasništva.

Usvajanje seta zakona koji reguliraju zaštitu autorskih prava, te novog zakona o poštanskim uslugama ostaju među konkretnim zadacima za vlasti u BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o jačanju bankarskog sektora, prava gospodarskih društava, računovodstvu i reviziji, te zaštiti zdravlja i zaštiti potrošača, priopćeno je. 

Kopirati
Drag cursor here to close