Prema evidencijama

Pad broja nezaposlenih osoba u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u petak, je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH
Gospodarstvo / Posao | 22. 12. 2017. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema statistikama Agencija za rad i zapošljavanje zabilježen je pad broja nezaposlanih osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH.

Inače, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u petak, je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH, koji je pripremila Agencija za rad i zapošljavanje u saradnji s entitetskim zavodima za zapošljavanje u 2017. godini.

Tako je u tom dokumentu, između ostalog, navedeno kako osim što predstavlja smjernice politika tržišta rada, predstavlja i aktivne mjere zapošljavanja koje su planirale nadležne državne i entitetske institucije u ovoj oblasti u koje se čine u cilju stvaranja pretpostavki za poboljšanje kvaliteta i povećanje konkurentnosti ponude na tržištu rada, poticanja zapošljavanja teško zaposlivih kategorija nezaposlenih kod poslodavaca ili samozapošljavanja, podsticanje zapošljavanja mladih i demobiliziranih branitelja.

Naime, prema statističkim podacima koje sadrži ovaj plan u prošloj godini zabilježen je pad broja nezaposlenih osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH, a prosječan broj nezaposlenih u 2016. godini iznosio je 521.357 i manji je za 20.460 osoba u odnosu na prosjek u 2015. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close