Samo rad

Slovenci će kasnije u mirovinu

Za osiguranike bez 40 godina staža životna dob potrebna za umirovljenje povećat će se sa sadašnjih 65 na 67 godina, kazala je na konferenciji za novinare ministrica za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Ksenija Klampfer.
Gospodarstvo / Posao | 13. 03. 2019. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska vlada planira povećanje životne dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina u sklopu mirovinske reforme čiji bi se učinci uvodili postupno, do 2034. godine, rečeno je u srijedu u Ljubljani prilikom predstavljanja programa reformi. 

Za osiguranike bez 40 godina staža životna dob potrebna za umirovljenje povećat će se sa sadašnjih 65 na 67 godina, kazala je na konferenciji za novinare ministrica za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Ksenija Klampfer. 

 Osim toga, predlaže se i povoljniji način obračuna mirovine u odnosu na prosjek plaće pa bi sada ona i za muške i za ženske osiguranike iznosila 63 posto prosjeka na koje se računa mirovinska osnovica, što bi se postupno uvodilo u sljedećih 6 godina. 

 Do sada se muškim osiguranicima s 40 godina radnog staža mirovina izračunavala na osnovi 57,25 posto prosjeka plaće, a za žene na osnovi 60,25 posto. 

 Riječ je o mjerama koje bi slovenski mirovinski sustav trebale učiniti dugoročno održljivijim i prilagođenim demografskim promjenama te povećanju očekivane životne dobi osiguranika. Jedna od predviđenih promjena iz reforme je i ta da bi osiguranici koji ispune uvjete za starosno umirovljenje mogli i dalje raditi, a ne bi im kao do sada trebalo "zamrznuti" veći dio zaslužene mirovine. 

 S prijedlogom reforme su se složili koalicijski partneri u vladi premijera Marjana Šarca, ali bi za ponuđenu reformu Šarčeva vlada, koja je formalno manjinska, u parlamentu trebala najmanje još potporu stranke Ljevica (L) s kojom surađuje na pojedinim zakonskim projektima. 

 Nacrt prijedloga o mirovinskoj reformi sada će ići u javnu raspravu, a za njegov "prolaz" u parlamentu potrebno je osigurati i parlamentarnu većinu, što bi mogao biti problem za manjinsku vladu premijera Marjana Šareca. 

 Šarec je prošlog mjeseca u nastupu u parlamentu kazao da su izmjene mirovinskog sustava jedan od prioriteta njegove vlade i da pri tome valja voditi računa o financijskoj održivosti sustava, ali da treba osigurati i dostojan život umirovljenika, zbog čega su mirovine s početkom godine povećane za 2,7 posto, a uz to planirano i još jedno izvanredno usklađivanje mirovina tijekom ove godine, kako bi povećanje do kraja godine iznosilo 4 posto. 

 Šarčeva vlada, u kojoj su stranke ljevice i liberalnog centra, koalicijskim se ugovorom obvezala na veću nadgradnju mirovinskog sustava, ali i mjera socijalne politike. Tako se već ove godine planira i povećanje socijalnih primanja, ali i uspostava posebnog demografskog fonda za financiranje mirovina budućih generacija, javila je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close