Dobro zaraditi, a bez velikih ulaganja

Šišam osam sati dnevno, a zarađujem kao programer

Industrija ljepote je jedna od najstarijih jer su žene oduvijek težile da što više istaknu svoju prirodnu ljepotu.
Gospodarstvo / Posao | 23. 07. 2023. u 13:42 Poslovni.hr
Kako postati vrhunski frizer?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Industrija ljepote je jedna od najstarijih jer su žene oduvijek težile da što više istaknu svoju prirodnu ljepotu. Kako mnoge ne žale novca za to, ovdje se može dobro zaraditi, a bez velikih ulaganja.

Tko se bavi pružanjem usluga manikure i pedikure može zaraditi plaću  i do 200.000 dinara (1705 eura), a ništa manje nije ni kod frizera, šminkera i kozmetičara. Važna je samo hrabrost da se krene u svoj biznis, piše Blic.

Ovim poslovima se uglavnom bave žene, u salonima ili od kuće. Oprema i  tečajevi jesu izdatak, ali i pored toga ostaje dobra “čišta” zarada jer se u ovoj industriji stalno pronalaze nove tehnike i tretmani koji dosta koštaju.

– Godinama sam snimala kod gazdarice šta i kako se radi, ohrabrila se i evo me u privatnim vodama. Imam svog radnika kome dajem 60.000 dinara mjesečno. Lokal plaćam 200 eura, paušal otprilike toliko, a meni ostane plata kako kad – nekad i 2.000 eura – kaže Sanja sa Zvezdare.

Ovisno od usluge koju želite, manikura se naplaćuje od 1.500 do 3.500 dinara (do 32 eura), a pedikura od 2.100 do 3.700 dinara. Pored osnovnog paketa, svaki dodatni zahtjev se naplaćuje. Mnogi saloni nude i usluge medicinske pedikure koja ide i do 4.200 dinara (36 eura), ali cijene opet dosta variraju.

Sređivanje noktiju košta od 1.500 do 3.700 dinara.

Pored salona, mnoge kozmetičarke rade i u svojoj kući. Često im je to dodatni izvor prihoda pored redovnog posla kojeg imaju. Na ovaj način se može zaraditi i preko 200.000 dinara. One su suglasne da je materijal skup i dosta novca ode na to, ali ipak im može ostati oko tisuću eura.

Frizeri uvijek imaju posla. Ulaganja nisu velika, a plaće se kreću od 60. 000 dinara, koliko dobe početnik, do 120.000 dinara. Negdje su plaće frizera i 160.000 dinara, a ako ste sam svoj gazda, možete zaraditi i mnogo više.

U novije industrija je razvila brojne tretmane za njegu kose, što se prilično naplaćuje i to je dodatni prihod i za radnike u salonima i za vlasnike.

U jednom renomiranom beogradskom frizerskom salonu čiji je cjenik dostupan na njihovoj internet-stranici, mogu se vidjeti cijene nekih usluga i na taj način dobiti predodžba o zaradi. Bojenje kose ili prelijev se za srednju dužinu kose naplaćuje 4.299, a za dugu 3.899 dinara, “ekstra duga” kosa 4.799 dnara (oko 40 eura). U drugom salonu, usluga “skidanja tamne boje i prelazak u sv2jetliju”, odnosno “kompletna korekcija boje” ide od 17.000 dinara (145 eura) pa naviše.

Klasične usluge poput ženskog šišanja ovise od dužine kose, pa tako, na primjer, za kratku kosu žensko šišanje minimalno košta 600 – 700 dinara, dok se feniranje posebno naplaćuje od 900 dinara pa naviše.

– Lijepo je imati diplomu, ali zanat je zanat. Šišam osam sati dnevno, a zarađujem kao programer. Kad radim dva sata duže, ima i za more, i za skijanje, ma ljepota. Kosa je rasla i kad je bila korona i kad je kriza. Hoće žene biti lijepe uvijek i zadnji novac bi odvojile za frizuru. Tako je i sa depilacijom, sređivanjem noktiju – kaže frizerka Maša koja u malom Mokrom Lugu.

Kopirati
Drag cursor here to close