Povećanje

Sindikat: Najniža plaća 550, pa onda 600 KM

Sindikat RS-a traži povećanje plaća na 550, a od 1. siječnja na 600 KM.
Gospodarstvo / Posao | 24. 07. 2019. u 14:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Saveza sindikata Republike Srpske traže povećanje najniže plaće na 550 KM, a krajem prosinca novo povećanje, ili da od 1. siječnja sljedeće godine najniža zarada iznosi najmanje 600 KM, prenosi Srna. 

Za to, kako smatraju, postoji ekonomska opravdanost, a neophodno je i kako bi se smanjio odlazak radne snage iz tog bh. entiteta.

Stoga traže i da se održi tematska sjednica Vlade o povećanju plaća, ili, ako je potrebno, entitetskog parlamenta.

''Već u srijedu, 31. srpnja, kada će biti održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća tražimo povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 450 na 550 KM, a krajem prosinca novo povećanje, ili da od 1. siječnja najniža plaća iznosi najmanje 600 KM'', rekla je predsjednica Sindikata Ranka Mišić.

Iz Vlade su dobili potvrdu da će se odazvati razgovorima, a, kako kaže Mišić, imaju neslužbene informacije da poslodavci nisu spremni na povećanje plaća, ali Vlada o tome može donijeti odluku i bez njihove suglasnosti.

Govoreći o zaključcima s devete posebne sjednice Predsjedništva Saveza sindikata, upozorila je da prosječna plaća u realnom sektoru jedva prelazi 600 KM, a da u RS-u veliki broj radnika radi i za 450 KM, za šta ne mogu kupiti osnovne prehrambene artikle.

''Oko 160.000 ne može da se približi prosječnoj plaći, što znači da su uskraćeni za podmirivanje elementarnih potreba za sebe i svojeobitelji'', istaknula je i dodala da već jedno desetljeće u RS-u plaće stagniraju, a da se sporadična povećanja mogu svesti na razinu statističke greške, dok su se istovremeno dešavala tzv. tiha poskupljenja.

Optužila je Uniju udruženja poslodavaca u RS da nije socijalni partner te da ne žele pregovarati o povećanju plaća i općem kolektivnom ugovoru, iako su, kaže, gospodarski subjekti lani imali više 1,6 milijardi KM dobiti, dok je Vlada RS raznim mjerama značajno potpomogla realni sektor.

Sindikalci su pozvali Poresku upravu RS-a da priopći podatke koliko je poslodavaca povećalo plaće radnicima, kako bi dobili povrat jedne, odnosno dvije trećine uplaćenih doprinosa i poreza.

Mišić tvrdi da imaju informacije da su samo pojedini poslodavci pristali da primijene tu mjeru.

Kopirati
Drag cursor here to close