Podrška

Sidnikat traži zakon o neradnim danima i za radnike u trgovini

Slobodan dan za trgovce u dane praznika i nedjeljom godinama je jedan od prioriteta Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.
Gospodarstvo / Posao | 29. 02. 2024. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), u otvorenom pismu pozvao je članove Zastupničkog doma Federalnog parlamenta da na sjednici sazvanoj za 4. ožujak podrže Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, koji je u proceduru uputila Vlada FBiH predlažući neradne dane nedjeljom i praznikom za radnike u trgovačkim objektima.

''Priliku da podrže izmjene zakona i tako djelima pokažu kako su za poštivanje prava radnica i radnika jednog od najizazovnijih sektora koji rade u teškim, često nesigurnim uvjetima i za nisku plaću, zastupnice i zastupnici imat će u ponedjeljak, 4. ožujka 2024. godine. Slobodan dan za trgovce u dane praznika i nedjeljom godinama je jedan od prioriteta Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti'', navedeno je u priopćenju tog sindikata.

Ističe se da je borba za slobodne praznike, ali i inicijativa za zatvaranje objekata nedjeljom dugogodišnja borba Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), koju vodi ne samo uime svojih skoro 14 tisuća članova nego i uime svih radnika i radnica u tom sektoru.

''Ovu priliku bismo htjeli iskoristiti kako bi vas još jednom podsjetili na odgovornost koju svi zajedno imamo kako bismo radnicama i radnicima u trgovini u FBiH pokazali da još uvijek imaju razloga da ostaju u ovoj zemlji i kako svaka nada da ima neko u ovom društvu ko brine o tom tzv. realnom sektoru nije potpuno izgubljena'', poručuju iz Sindikata.

Ocjenjuju da su mnogo puta radnice i radnici u tom sektoru izigrani te da im društvo i njegovi najodgovorniji predstavnici dosad nisu pozitivno odgovorili niti na jednu njihovu molbu.

Sindikat stoga poziva članove Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da to stanje konačno promijene i nada se pozitivnom ishodu.

Kopirati
Drag cursor here to close