Najavljen štrajk

Rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza blokirani računi

U rudnicima Zenica i Breza je izvanredno stanje. Računi su blokirani, a sindikati najavili štrajk.
Gospodarstvo / Posao | 05. 09. 2019. u 21:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog neuplaćenih, a obračunatih doprinosa, računi rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi su blokirani.

Poreznoj upravi Federacije ova dva rudnika duguju oko 210 milijuna maraka po osnovu poreza i doprinosa, a u upravama traže rješenja za nastalu situaciju jer u pitanje dolazi isplata plaća i naknada za topli obrok.

O nastaloj situaciji sutra će raspravljati i Upravni odbor Sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji, nakon čega će biti poznati dalji pravci djelovanja u rješavanju ove krize, javlja FTV.

''Do blokade računa je došlo u nezgodnom trenutku, jer će nam ugroziti ne samo proces proizvodnje nego i sigurnost u jami i sigurnost ljudi, a da ne govorimo o egzistenciji ljudi'', kaže zamjenik predsjednika Sindikata ZD RMU Breza Jusuf Jakalović.

Naime, u brezanskom rudniku u tijeku je preseljavanje širokog čela i druge opreme u novo otkopno polje, što je samo po sebi veliki tehnički i sigurnosni izazov.

''Imamo novu opremu u jami nabavljenu prije tri godine i koja opslužuje 70% proizvodnje, a ona je sad u demontaži. Bojim se da ne ostanemo i bez te opreme i bez novog polja koje je trebalo da krene polovinom listopada'', kaže generalni direktor ZD RMU Breza Ćamil Zaimović.

Računi su u ova dva rudnika blokirani 29. kolovoza. Od tada uprave traže rješenja za izlaz iz nastale situacije. Dok očekuju poziv na razgovore iz Porezne uprave Federacije sa Sindikatom utvrđuju poslove koje se u tijeku štrajka ne smiju prekidati. Samostalni sindikat radnika rudnika u Federaciji, naime, već 2. rujna je najavio štrajk u ovim rudnicima.

''Rudari i industrijski radnici iz drugih grana industrije mogu pomrijeti kopajući i proizvodeći novu vrijednost, nećemo uspjeti zadovoljiti apetite nezasistih korisnika određenih fondova, proračunskih korisnika i jednog nenormalno širokog državnog administativnog aparata'', ističe Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sidnikata radnika rudnika uglja FBiH.

Čelni čovjek ovog sindikata naglašava da se problem unutarnjeg duga pokušava rješavati, u prošloj godini 7 rudnika je uplatilo oko 68 milijuna, a u prvoj polovici ove godine više od 36 milijuna maraka po osnovu zaostalih dugovanja.

Više se i nije moglo s obzirom na cijenu uglja koja se godinama ne mijenja. Zato Vladu Federacije BiH, Elektroprivredu BiH i uprave Rudnika Zenica i Breza, da traže ne samo privremeno nego sustavno rješenje za ovaj problem.

Istovremeno, blokade računa doživljavaju i kao svojevrsni pritisak na pregovoračke timove reprezentativnih granskih sindikata koji sa socijalnim partnerima pregovaraju o novom granskom kolektivnom ugovoru.

Kopirati
Drag cursor here to close