Sve do 18-te godine

RS dijeli: 750 KM za nezaposlene majke četvero i više djece

Ova odluka stupila je na snagu u četvrtak, 15. rujna.
Gospodarstvo / Posao | 18. 09. 2022. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Majke koje imaju četvero i više djece, a koje su nezaposlene od rujna ostvaruju naknadu od 750 KM i ostvarivat će je sve dok je bar jedno od djece maloljetno, rečeno je Srni u Uredu predsjednice Vlade Republike Srpske.

Među uvjetima i kriterijima u odluci koju je donijela Vlada Republike Srpske stoji da će naknadu od 750 KM ostvariti majke sve dok najmlađe od četvero i više djece ne navrši 18 godina.

Odluka stupila na snagu 

Ova odluka stupila je na snagu u četvrtak, 15. rujna.

Financijska pomoć uspostavljena ovom odlukom odnosi se na 2022. godinu, a prava iz ove oblasti će biti predmet zakonske regulative čija primjena se očekuje stupanjem na snagu 1. siječnja iduće godine, kao trajna mjera pronatalitetne politike.

Odlukom su propisani uvjeti koje je potrebno da ispunjava roditelj kako bi ostvario pravo na financijsku pomoć – da je nezaposlen, da ima četvero ili više djece, od kojih je najmlađe dijete u dobi do 18 godina života, odnosno, od kojih je jedno od djece maloljetno. Zatim, da ima državljanstvo BiH/ entitetsko državljanstvo RS, odnosno da ima mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i teritoriji Brčko distrikta s entitetskim državljanstvom RS, na dan stupanja na snagu ove odluke.

Financijska pomoć

Financijska pomoć po ovoj odluci osigurava se u mjesečnom iznosu od 750 KM, počevši od rujna, tako da se za roditelje koji su u evidenciji ЈU Јavni fond za dječju zaštitu kao korisnici nekog od prava iz dječje zaštite osigurava odmah, a za sve ostale roditelje po podnošenju prijave na javni poziv i po utvrđivanju ispunjenosti uvjeta i rokova propisanih odlukom.

Јavni poziv raspisat će Ministarstvo obitelji, mladih i sporta RS, i objaviti ga u Službenom glasniku RS, jednim dnevnim novinama i na internet stranici Ministarstva.

Po objavljivanju javnog poziva, potrebno je da oni roditelji koji nisu korisnici prava iz dječje zaštite posredstvom Јavnog fonda za dječju zaštitu, a koji će financijsku pomoć dobivati automatski, po osnovu evidencija koje vodi ovaj fond, podnesu zahtjev za financijsku pomoć s potrebnim dokazima na adresu Ministarstva: Trg Republike Srpske jedan, Banja Luka.

Јavni poziv bit će otvoren 30 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close