Svijet je tvoje tržište!

Rješenja za sve koji posluju lokalno, a žele prodavati globalno

BiH ima ogroman potencijal za plasiranja proizvoda u inozemstvo, a tržište u regiji otvara bezbroj mogućnosti za naše online trgovce.
Gospodarstvo / Posao | 21. 12. 2021. u 17:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Startup studio, eCommerce asocijacija u BiH i DHL International pozivaju sve koji posluju lokalno, a žele prodavati globalno, da sudjeluju u online razgovoru ''Svijet je tvoje tržište'' koji će se održati 22.12.2021. godine u 18 sati.

Ovo je sjajna prilika za startupe, ali i etablirane biznise da saznaju korisne informacije o eCommerce poslovanju od pripreme proizvoda preko plaćanja do pouzdane dostave do krajnjeg kupca.

Neka od pitanja na koja će  učesnice i učesnici razgovora dobiti odgovore su:

  • Kako da prodati, naplatiti i isporučiti svoje proizvode na globalnom tržištu?
  • Koje važne informacije iz prakse treba znati o preduslovima za uspješnu internet prodaju?
  • Kako postaviti siguran sustav naplate?
  • Kakve troškove očekivati i kakve uštede možeš napraviti?
  • Koje kriterije proizvod ili roba trebaju zadovoljiti?
  • Kakva su iskustva lokalnih biznisa koji prodaju globalno?

Inicijativu za razgovor o ovoj važnoj temi je pokrenula prva eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini o čemu Belma Ljuta-Agić, direktorica Asocijacije izdvojila: 

''eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini je nastala iz potrebe da u doba procvata internetske trgovine okupimo sve sudionike digitalnog ekosustava radi zajedničkog unapređenja eCommerce tržišta. Kao prva ovakva asocijacija u BiH ciljevi su nam osnažiti i olakšati online poslovanje te poboljšati sve aspekte online trgovine a prekogranična prodaja je vrlo važan segment. BiH ima ogroman potencijal za plasiranja proizvoda u inozemstvo, a tržište u regiji otvara bezbroj mogućnosti za naše online trgovce. Za sve startupe kao i etablirane biznise koji imaju takve aspiracije na ovom događaju ćemo ponuditi odgovore i rješenja iz prakse kako da što lakše, brže i efektnije plasiraju proizvode kako na regionalno tako i na globalno tržište. Pridružite nam se''.

Pored predstavnica i predstavnika eCommerce asocijacije u BiH, prisutni će imati priliku razgovariti i sa Edinom Emšom, generalnim direktorom DHL International d.o.o. Sarajevo, koji je ovim povodom rekao sljedeće:

''Procjenjuje se da je prekogranična online prodaja u svijetu iznosila cca 1.2 trilijuna američkih dolara u 2020. godini i da će porasti na cca 4.8 trilijuna do 2026. godine. Podsjećanja radi, trilijun je broj sa 12 nula (tzv. kratka skala). Radi se o tržištu za koje lokacija prodavca ne igra ulogu, pa nema nikakvog razloga zašto bosanskohercegovačke online prodavnice, čiji je udio u ovim ciframa danas ispod razine statističke greške, ne bi mogle konkurirati za dio ovog velikog kolača. Da ne bude zabune, nikakav uspjeh neće doći preko noći, ali znamo da i najduži put počinje prvim korakom. Ovaj događaj bi za neke učesnike mogao biti taj prvi korak''.

Na panelu će sudjelovati i Mirsad Beširević, menadžer za razvoj biznisa u Startup studiju i Nejra Nuhić, mlada poduzetnica koja zajedno sa suradnicama stoji iza biznisa Werkstatt iz Sarajeva koji od 2019. godine aktivno razvija e-trgovinu.

Razgovor će se održati u prostorijama Startup studija Sarajevo kao jedna u nizu aktivnosti kojom Startup studio sa partnerskim organizacijama želi olakšati internet poslovanje domaćih startupa.

''S obzirom na ubrzani razvoj eCommerce poslovanja u svijetu, ali i u BiH, ovim događajem želimo podržati startupe da iskoriste prilike koje koje su im dostupne, da olakšamo startupima pristup novim kanalima prodaje, te da promoviramo postojeće servise za podršku eCommerce poslovanja za startupe koje smo do sada razvili“ poručili su iz Startup studija.

Svi zainteresirani se događaju mogu pridružiti online, uz obaveznu prethodnu registraciju za događaj u zajednici lonac.pro, najkasnije na dan događaja 22.12. do 15 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close