Zlatni listopad

Rekordna zaposlenost u Njemačkoj

Ekonomisti smatraju da je sve to posljedica sezonskog razvoja situacije, jer se poslije ljetnje pauze zapošljava više ljudi.
Gospodarstvo / Posao | 30. 10. 2018. u 20:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na njemačkom tržištu rada zlatni listopad - rekordan broj zaposlenih i pad stope nezaposlenosti ispod pet posto, što je vrijednost koja nije zabilježena od njemačkog ujedinjenja, objavio je Deutsche Welle (DW).

U Njemačkoj je u listopadu broj nezaposlenih pao na 2,2 milijuna, što je najmanje od njemačkog ujedinjenja 1990. godine.

Stopa nezaposlenosti smanjena je na 4,9 posto, što je prvi put vrijednost ispod pet posto otkako statistike vodi Savezna agencija za rad, navodi DW.

U odnosu na rujan, nezaposlenih je manje za 53.000, a u odnosu na isti period prošle godine – za 185.000.

Ekonomisti smatraju da je sve to posljedica sezonskog razvoja situacije, jer se poslije ljetnje pauze zapošljava više ljudi.

Tržište rada profitira i od dobre ekonomske situacije u zemlji, navodi DW, uz ocjenu da se se perspektive mnogih firmi "malo pogoršale zbog nesigurne situacije na međunarodnom planu".

Prema indeksu Agencije za rad, ljudi u Njemačkoj imaju bolje šanse za zaposlenje nego ikad, a potražnja za radnom snagom je posebno velika u oblasti tehnike informacija i komunikacija, u trgovini i građevini.

Nešto manje radnika nego inače se traži u logistici i skladištima, a Agenciji za rad je u oktobru prijavljeno 824.000 slobodnih radnih mjesta – što je 44.000 više nego prošle godine.

U rujnu ove godine statistički podaci pokazali su ukupno oko 45,18 milijuna zaposlenih, a u odnosu na prošlu godinu ima ukupno 561.000 zaposlenih više, prenosi DW.

Kopirati
Drag cursor here to close