Nema čekanja

VIDEO | Radnici ''Zraka'' samoincijativno pokrenuli proizvodnju

Pokrenuli su proizvodnju da bi, kako ističu, ispoštovali ugovor vrijedan 650 tisuća maraka, te spasili firmu od stečaja.
Gospodarstvo / Posao | 05. 01. 2023. u 23:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici sarajevskog "Zraka" su samoincijativno pokrenuli proizvodnju. Spremni su, kažu, da se bore za ovu firmu i njenu održivost, jer su svjesni koliko namjenska industrija znači i za grad i za državu.

Pokrenuli su proizvodnju da bi, kako ističu, ispoštovali ugovor vrijedan 650 tisuća maraka, te spasili firmu od stečaja.

Tvrtke za proizvodnju u fabrici Zrak u punom pogonu. Obrada ovog metalnog predmeta odvija se lakše, kažu za BHRT radnici, koji od danas, nakon osam mjeseci štrajka, umjesto stečaja, idu u proizvodnju. I to za jednu austrsijsku firmu.

Amir Demirović, uposlenik, kaže: "Imali smo nekih ugovora koje smo smo ispoštovali. Tijekom štrajka je uvojek radilo nekih 30 do 40 posto proizvodnje. Naravno, bilo je ljudi koji nsiu bili u mogućnosti dolaziti na posao jer dalje od fabrike žive. Snalazili smo se, radilo se, a sada nastavljamo punom parom da radimo".

Firma "Zrak" je prva i posljednja linija obrane namjenske industrije za koju radnici strahuju da bi mogla biti ugašena, kao i mnoge druge u Sarajevu, koje su otišle pod stečaj.

Emir Kominlija, predsjednik Sindikata radnika, kaže: "Zar je malo 60 radnika? Nije to 60 radnika, to je 60 stručnih majstora, inženjera. Danas je teško doci do jednog radnika jednog inženjera, a ne da 60 inženjera pustite niz vodu''.

Vlada Federacije je, tvrdi predsjednik Sindikata metalaca, uzela u razmatranje prijedlog za novog direktora Nermina Ćana. To se, ističe, ne slaže sa navodima da je imenovan stečajni upravnik.

Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca, ističe: "Jučer sam saznao da je postavljen stečajni upravnik, koji nije ušao u firmu. Navodno da ne smije. Ne znam od koga. Ustvari, ako je upravnik on mora raditi svoj posao".

Načelnik općine Novi Grad Sarajevo kaže da je dobio obećanje od federalnog premijera, za spremnost imenovanja predloženog v.d. direktora.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, navodi: "Da su oni spremni sa imenuju, a ja se nadam da će obećanje biti ispunjeno".

Resorni federalni ministar Nermin Dzindić nije se odazvao današnjem pozivu da nazoči pokretanju pogona. Radnici pitaju, kakav je interes Vlade Federacije da Zark ide pod stečaj, ako je tehnički sposobno da radi?

Kopirati
Drag cursor here to close