Nema rješenja

Radnici 'Vitezita' prosvjedovali zbog neuvezanog radnog staža

''Poduzet ćemo radikalnije mjere. To nisu velika sredstva, samo tražimo da nam uplate radni staž i da ostvarimo svoja prava", kažu radnici.
Gospodarstvo / Posao | 30. 05. 2022. u 15:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Prosvjed radnika Vitezita

Nekoliko desetaka radnika neriješenog imovinsko-pravnog statusa nekadašnjeg giganta, tvornice eksploziva "Vitezit" iz Viteza, prosvjedovalo je u ponedjeljak pred kapijom tog poduzeća zbog nemogućnosti odlaska u mirovinu, odnosno neuvezanog staža

Još tijekom zadnjih izbora u BiH, kazao je Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog imovinsko-pravnog statusa "Vitezita", dobili su obećanje o uvezivanju staža za 42 radnika, no do danas nijedan od njih nije dobio rješenje o mirovini.

"Po spiskovima 70 naših članova čeka na uvezivanje staža. To im je obećano još za vrijeme prethodnih izbora. Inače, 42 radnika, među kojima je 16 žena, stekli su uvjete i trebali otići u mirovinu. No, promijenio se direktor pa je umjesto ovim, novac uplaćen aktualnim radnicima Vitezita tako da je 42 radnika ostalo bez ičega", kazao je Sivro.

Ibrahim Gromila ističe kako radnici ne znaju kome se više obratiti.

"Mi više ne znamo kome otići. Ljudi su bolesni, na izmaku smo snaga. Poduzet ćemo radikalnije mjere. To nisu velika sredstva, samo tražimo da nam uplate radni staž i da ostvarimo svoja prava", rekao je Gromila.

Video: Radnici 'Vitezita' prosvjedovali zbog neuvezanog radnog staža

"Od čega živimo? Od cijepanja drva, pranja prozora drugome, kopanja. Nas je malo ostalo, ne znam ni što više hoće ni što misle s nama. Prije par godina smo mogli u mirovinu. Ako treba opet ćemo u Sarajevo ići prosvjedovati", naglasila je Jasmina Serdarević.

Preživjeti je, kaže Muhamed Patković, sve teže.

"Snalazimo se, preživljavamo. Neka dnevnica se zaradi i djeca nam pomažu, narasla su rade i tako", napomenuo je Patković.

Podsjetimo, riječ je o radnicima koji su prestali raditi u firmi uslijed ratnih događanja te se do danas nisu vratili na posao.

Kopirati
Drag cursor here to close