Neugodna iskustva

Radnici iz BiH u Njemačkoj izloženi eksploataciji i maltretiranju

Njemački mediji donose svjedočenja radnika s neugodnim iskustvima, među kojima su i radnici iz Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Posao | 18. 02. 2024. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački mediji izvještavaju da se građevinski radnici u Njemačkoj eksploatiraju i maltretiraju. Donose svjedočenja radnika s neugodnim iskustvima, među kojima su i radnici iz Bosne i Hercegovine.

Iza Tahira, Jovana i Saše je nekoliko teških mjeseci. Njih trojica su u ljeto prošle godine došli iz Bosne i Hercegovine i Srbije u njemački grad Mossingen da bi radili na proširenju optičke mreže.

"Sve što sam uradio u životu, uradio sam sa svojih deset prstiju", kazao je Tahir.

Tako je trebalo biti i onda kada je došao u Njemačku. Međutim, on i njegova dvojica spomenutih kolega tvrde da su ih poslodavci iz Slovenije i Hrvatske iskoristili. Naime, bilo im je obećano da će dobiti adekvatan ugovor o radu, zdravstveno i socijalno osiguranje, ali obećanje nije ispunjeno.

Optužba za rad na crno i utaje

Ova tri radnika su se u jesen prošle godine vratili u svoje domovine, ali još čekaju na plaće. Prema Sašinim riječima, bila je dogovorena satnica u iznosu od 12 eura.

Poslodavac mu duguje 3.000 eura, a novac je hitno potreban i njegovom ocu. Još 20 ljudi tvrdi da su s istim poslodavcem imali slično iskustvo.

U industriji optičkih vlakana i građevinarstvu je učestalo da kompanije angažiraju podizvođače koji koordiniraju i izvode radove, što je bio slučaj i kod navedenih radnika.

Lanac podizvođača

Novinari emisije Report Mainz su kontaktirali sve uključene kompanije, tražeći izjave, ali poslodavci iz istočnoevropskih država nisu odgovorili.

Kompanija Deutsche Fiberglass je saopćila da se pridržava svih propisa o radu te da im nije skrenuta pažnja na pritužbe na uvjete rada. S druge strane, kompanija Kubus Projektbau je priopćila da podizvođači nisu u potpunosti ispunili sve svoje obaveze.

Kršenje zakona širom zemlje

Ono što se dogodilo u Mossingenu, savezna pokrajina Baden Virtemberg, ne djeluje kao incident. Desetine sličnih slučajeva su od 2022. zabilježeni širom Njemačke.

Radnici su se požalili na rad na crno, 16-satni radni dan, organizirani kriminal i trgovinu ljudima, a sve to se događa tijekom velikog širenja optičke mreže u Njemačkoj.

U Sjevernoj Rajni Vestfaliji pretučen je radnik iz Mađarske. Kada je pitao za plaću koju nije primio, dobio je otkaz. Osim toga, u proljeće prošle godine uhićena su tri biznismena koji se terete da nisu platili poreze te doprinose za socijalno osiguranje.

Nadalje, gradonačelnik Rittersheima, savezna pokrajina Rajna-Palatinat, govorio je o građevinskim radnicima koji su morali gladovati.

Nedostatak transparentnosti podstiče eksploataciju

Problem za radnike često predstavlja nedostatak transparentnosti u sistemu podizvođača. Primjer za to jeste Poljak Dawid Serafin koji je prije tri godine također radio na širenju optičke mreže. Nakon što mu je poslodavac ostao dužan 8.000 euro neto plaće, podnio je tužbu.

Unatoč sudskoj presudi, plaća mu nije uplaćena, jer je kompanija podnijela zahtjev za stečaj.

Serafin se trebao obratiti sljedećem odgovornom licu u lancu podizvođača, ali nije znao tko je to.

S obzirom na prethodno navedeno, sve su učestaliji pozivi da pooštravanjem zakona kako bi se zloupotrebe spriječile, prenosi tagesschau.

Kopirati
Drag cursor here to close