Sveti Florijan

PVP Mostar: Potrebno nam je dosta toga, ali kao i uvijek, odgovorit ćemo na sve izazove

''Osim sistematizacije, uvijek imamo potrebu za dodatnim brojem vatrogasaca pogotovo u ljetnom periodu jer ne možemo sigurno odgovoriti na sve intervencije u tom periodu''.
Gospodarstvo / Posao | 04. 05. 2022. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djelatnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar organizirali su dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Međunarodnog dana vatrogasaca, a također na današnji dan obilježava se i blagdan svetog Florijana koji je i zaštitnik vatrogasaca.

Foto: Bljesak.info / Djelatnici PVP Mostar obilježili Međunarodni dan vatrogasaca

''Vatrogasci koji rade ovaj posao danas obilježavaju svoj dan, a obilježit ćemo ga na sličan način kao što smo to radili i prije pandemije. Dolazit će nam u goste brojna djeca svih uzrasta, a naravno, imat ćemo i otvorena vrata za sve građane kako bi imali uvid u naš rad, prostorije, vozila i sve što ih zanima'', kazao je Petar Jurić zapovjednik PVP Mostar.

Popunjavanje radnih mjesta

Kazao je kako im trenutno po sistematizaciji nedostaje 7 radnih mjesta, te dodao kako do kraja godine, još četvorica vatrogasaca idu u mirovinu što znači da će do kraja godine imati 11 upražnjenih mjesta.

''Grad Mostar će raspisati natječaj, ali ne mogu reći točan datum''.

Foto: Bljesak.info / Djelatnici PVP Mostar obilježili Međunarodni dan vatrogasaca

''Osim sistematizacije, uvijek imamo potrebu za dodatnim brojem vatrogasaca pogotovo u ljetnom periodu jer ne možemo sigurno odgovoriti na sve intervencije u tom periodu'', ističe Jurić.

Problemi s opremom

Naglasio je kako je ova godina počela dosta intenzivno.

''Godina je počela intenzivno, pogotovo prva tri mjeseca koja su bila opterećena vatrogasnim intervencijama, u četvrtom se malo to počelo smirivati, međutim onda se dogodio potres gdje smo morali raditi svakodnevno. Nažalost, to smo radili sa opremom koja nije prikladna za takve intervencije, ali vatrogasci su sa teškom mukom to nekako riješili''.

Foto: Bljesak.info / Djelatnici PVP Mostar obilježili Međunarodni dan vatrogasaca

Kazao je kako su svake godine odgovorili na sve izazove, pa tako ne sumnja u svoju postrojbu ni sada.

Cisterne, auto ljestve i veliki broj intervencija

''I ove godine očekujem da ćemo odgovoriti na sve izazove. Dobili smo tri nove vatrogasne cisterne, ali nismo imali sredstava za još dvije, pa se nadamo kako ćemo ipak uspjeti nabaviti i te dvije''.

Foto: Bljesak.info / Djelatnici PVP Mostar obilježili Međunarodni dan vatrogasaca

''Ono što je bitno su auto ljestve za gašenje i spašavanje sa visine što pokušavamo godinama nabaviti. Nadamo se kako će se i to konačno realizirati. Najočitiji pokazatelj neophodnosti auto ljestvi je upravo ovaj potres jer smo morali sanirati štete od potresa sa nekim platformama i dizalicama koji apsolutno nisu za tu namjenu''.

Foto: Bljesak.info / Djelatnici PVP Mostar obilježili Međunarodni dan vatrogasaca

U prva tri mjeseca, kaže Jurić, već su imali 300 intervencija.

''U operativnom centru vodimo detaljnu evidenciju o svim intervencijama. Početkom četvrtog mjeseca već smo imali 300 intervencija. Inače se broj intervencija godišnje kreće oko 1000 – 1500'', istaknuo je, te dodao kako je ''činjenica da je ljudski faktor dominantan uzrok u nastanku požara, manjak opreza i slične stvari''.

Zadovoljni statusom

''Dugi niz godina smo imali problema vezano za plaće i naknade vatrogascima ali to smo riješili sa pokojnim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem tako da su sada vatrogasci objedinjeni u Sindikat vatrogasaca grada Mostara te smo zadovoljni trenutno svojim statusom'', kazao je predsjednik Sindikata mostarskih vatrogasaca Marinko Petrić.

Video: Potrebno nam je dosta toga, ali kao i uvijek, odgovorit ćemo na sve izazove

''Izborili smo se za povećanje plaće od 5% i to vrijedi do 1.9., a kasnije ćemo pregovarati''.

''Zadovoljni smo jer smo se dugi niz godina borili za to'', zaključio je Petrić.

Kopirati
Drag cursor here to close