SSS BiH

Prvomajski proglas radnicima i radnicama: Zaslužujemo dostojanstven život

Savez samostalnih sindikata (SSS) Bosne i Hercegovine objavio je Prvomajski proglas.
Gospodarstvo / Posao | 01. 05. 2024. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalne organizacije povodom Prvog svibnja - Međunarodnog praznika rada, poručuju da živimo u vremenu velikih izazova za sindikate i radnička prava i da radnici još čekaju sistemska rješenja. 

Savez samostalnih sindikata BiH - Posjeta radnicima na njihovim radnim mjestima  

Rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) najavilo je da će u okviru obilježavanja Praznika rada posjetiti određene kompanije i na taj način iskazati solidarnost sa radnicima koji budu radili tog dana.  

''Delagacija SSSBiH posjetit će radnike na njihovim radnim mjestima i razgovarati sa njima o njihovom položaju, pravima, te idejama za unapređenje, kako njihovih, tako i svih drugih radnika, što će nam poslužiti kao materijal u daljoj borbi za zaštitu i unapređenje prava i interesa svih zaposlenih'', izjavio je za Fenu Adis Kečo, šef stručne službe SSSBiH.

Radnici se, kako je dodao, suočavaju sa vrlo teškim izazovima, promjenama koje zahtijevaju brzo prilagođavanje i nesigurnim radnim mjestima. Podsjetio je da sindikalna potrošačka korpa iznosi gotovo tri tisuće KM, dodajući da sa trenutnim plaćama koje radnici primaju nije moguće pokriti ni osnovne životne namirnice.

''Najniža plaća je 619 KM i sve su to okolnosti koje radnike na neki način tjeraju iz ove države i koji su prisiljeni da odlaze u neke treće zemlje kako bi ostvarili bolji ekonomsko socijalni položaj, bolje uvjete rada i konačno dostojanstveniji život nego što to ovdje imamo. Ta praksa se definitivno mora prekinuti'', dodao je Kečo.

SSSBiH je kroz aktivnosti u predhodnoj, a i ovoj godini, prema njegovim riječima, zahtjevao da se donese zakon  o minimalnoj plaći, te da se usvoji set fisklalnih zakona kako bi se poboljšao socijalno ekonomski položaj radnika.

''Taj set fisklanih zakona podrazumijeva  rasterećenje rada i mi tražimo da se to rasterećenje, koje će ostvariti poslodavci, prenese u džepove radnika, a nikako da se zadrži u džepovima poslodavaca. Samo na taj način možemo biti sigurni da će doći do povećanja, ne samo minimalne plaće nego i svih ostalih plaća i to bi za rezultat trebalo imati da i oni radnici koji imaju namjeru da napuste ovu državu razmisle da li će se odlučiti na taj korak, a oni koji su već otišli da razmisle da se vrate'', dodao je Kečo.

Napomenuo je da imaju kvalitetnu suradnju sa Vladom FBiH, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i da su uključeni u konsultacije i dogovore u vezi zakonskih rješanja koja predlaže to ministarstvo i Vlada FBiH.    

Sindikat metalaca FBiH - Prvomajska prosvjedna šetnja i dva zahtjeva vlastima

Sindikat metalaca FBiH organizuje danas Prvomajsku prosvjednu šetnju od Doma sindikata, prema Udruženju poslodavaca, pa do sjedišta Vlade Federacije BiH.

Oni će održati prosvjednu šetnju i vlastima dostaviti dva zahtjeva -  povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 na 5,68 KM, te hitno upućivanje u proceduru i donošenje zakona o minimalnoj plaći, neto, te zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak koji će značajno umanjiti poreske obaveze i omogućiti povećanje plata svim radnicima.

Naveli su da drastičan i nezaustavljiv rast svih troškova života, odnosno veoma težak materijalni položaj metalskih radnika, nameće potrebu hitnog povećanja plata radnicima u metalskom sektoru, prvenstveno kroz povećanje najniže satnice u Granskom kolektivnom ugovoru.

Sindikat trgovine BiH – Prosvjedni marš „EU-Idemo? Ili je gotovo?"

Prvomajski prosvjedni marš, kao i prošle godine, organizuje i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), a fokus je na na zelenom svjetlu za priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

''Vlasti u Bosni i Hercegovini su od toga napravile neki, rekla bih imaginarni događaj, sasvim otuđen od građana i od radnika. Želimo naglasiti cijeli taj proces i reći da u principu želimo vidjeti BiH u EU, ali imamo i određene zahtjeve u tom smislu. Mi ćemo poslati svoje zahtjeve Vijeću ministara BiH, ali i Delegaciju EU, a tražimo da sindikat bude dio tog procesa, vrlo aktivno i vrlo odgovorno'', rekla je Feni predsjednica STBiH Mersiha Beširović. 

Prosvjedni marš pod nazivom "EU-Idemo? Ili je gotovo?" , odnosno okupljanje radnika, članova STBiH danas će biti ispred zgrade PSBiH odakle polaze prema zgradi Izaslanstva EU na Skenderiji.

''Kada je riječ o položaju trgovaca smatram da je nešto bolji nego prošlog 1. svibnja, ali je još nedovoljno dobar, odnosno još nismo ostvarili ona rješenja koja čekamo. Nažalost, u ovoj zemlji procesi idu jako sporo i mi smo trenutno u fazi kada je nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini trebao da osigura i slobodne praznike i zabranu rada nedjeljom. Radnici u ovom sektoru zavise od dobre volje poslodavaca, a mi još čekamo na sistemska rješenja'', dodala je Beširović. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close