Opet

Prosvjed radnika Pretisa: Za svaku plaću moramo moliti

''Bilo je slučajeva da trudnica nije mogla na preglede jer nije imala zdravstveno osiguranje, dijalizni pacijenti su više od 4.000 KM morali plaćati tretmane i sl.
Gospodarstvo / Posao | 31. 12. 2021. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: N1 / Radnici Pretisa (arhiva N1 BiH)

Više od stotinu uposlenika firme Pretis u Vogošći prosvjedovalo je danas zbog, kako navode, zakašnjelih plaća i godinama neuplaćenog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, piše N1.

Radnici su se jutros u 7:00 sati okupili u upravnoj zgradi Pretisa i prosvjedovali do 12:00 sati te jasno iznijeli svoje zahtjeve.

''Plaće nam se ne isplaćuju redovno od prošle Nove godine koju smo mnogi mi radnici dočekali bez sredstava. Svaki put kada želimo dobiti narađenu plaću mi moramo prosvjedovati i moliti, tako je bilo i za plaću u listopadu kada smo prosvjedovali, pa evo sada i za plaću u stuednom. Rekli su da će nam biti uplaćena do 31. prosinca, ali evo nije. Danas nam se tijekom prosvjeda obratio tehnički direktor koji je rekao da danas zbog praznika ne može biti uplaćena plaća, ali da će nastojati da to bude u utorak. Ako tada ne bude, sada obećavamo da ćemo u utorak ponovo od 7:00 sati prosvjedovati'', naveo je Enes Hurić, član sindikata radnika Pretisa.

Dalje je pojasnio da je posljednjih 10 godina zdravstveno i mirovinsko osiguranje u prekidima uplaćivano te da duguju mnogim radnicima.

''Bilo je slučajeva da trudnica nije mogla na preglede jer nije imala zdravstveno osiguranje, dijalizni pacijenti su više od 4.000 KM morali plaćati tretmane i sl. Također prije pola godine su neki radnici poslani u prijevremenu mirovinu, ali su svi oni umirovljenici na čekanju veliki su dugovi prema njima i po 14.000 KM. Svaki put nam obećavaju da će se promijeniti stanje, ali se ništa ne događa. U Pretisu je zaposleno više od 320 radnika i većina od njih radi u upravi'', poručio je Hurić.

Hurić je poručio da ipak neće odustati od svojih zahtjeva te da će, kako kaže, ako treba svaki put prosvjedovali da bi imali uplaćeno osiguranje i dobili zarađenu plaću.

Kopirati
Drag cursor here to close