Pola godine

Propitkuje se odluka o neradnoj nedjelji

Mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, rekao je tada kako je ''odluka donesena iz jednog plemenitog motiva i razloga''.
Gospodarstvo / Posao | 18. 10. 2022. u 10:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka mostarskog Gradskog vijeća o radnom vremenu kojom je omogućen odabir neradnog dana uskoro bi trebala biti analizirana pa su moguće njezine izmjene i dopune.

Naime, Gradsko vijeće Grada Mostara krajem ožujka donijelo je odluku o radnom vremenu objekata u kojima pravne i fizičke osobe obavljaju djelatnost što su mnogi iskoristili te nedjelju odabrali kao neradni dan.

Negodovanja

Odluka je od početka nailazila na negodovanja uz tvrdnje kako su ugrožena poslovanja i radna mjesta pa se zadnjih dana, uoči analize ove odluke koju bi trebalo provesti Gradsko vijeće, pojavile nove inicijative o preispitivanju ove odluke.

Uprava Mepas Malla tvrdi da od prvog dana, od kad je izglasana Odluka Gradskog vijeća po kojoj je uvedena neradna nedjelja, ima zahtjeve zakupaca da se Odluka pokuša poništiti ili revidirati jer će imati negativne posljedice na poslovanje.

Iz Mepasa navode kako zakupci očekuju od Uprave da zaštiti njihove interese i da im pomogne u izazovnoj situaciji, gdje, kako su naveli, ''zbog Odluke imaju izazove u vidu smanjenja poslovanja i otpuštanja djelatnika''.

''Radnička prava nisu ugrožena, svaki djelatnik u centru neovisno o poslodavcu ima slobodan 1 ili 2 dana u tjednu'', navode iz Mepas Malla i dodaju kako se može očekivati ''daljnji val otpuštanja djelatnika ukoliko se Odluka Gradskog vijeća nastavi provoditi''.

Ograničenja skoro jednoglasne odluke

Budući da se bliži istek šest mjeseci od stupanja na snagu Odluke, za kada je Gradska uprava najavila izradu izvješća o realiziranju i učinku, kao i eventualne izmjene i dopune Odluke, Uprava Mepasa je pozvala zakupce da pošalju svoje opservacije na Odluku kako bi ''argumentirano i jedinstveno pokušali osporiti Odluku'' te navode kako su se ''usuglasili da je loša za poslovanje Mepas Mall centra''.

Sabina Kovačević, direktorica Sportina Grupe iz Sarajeva, jednog od zakupaca centra kaže kako su zbog ove odluke bili ''primorani u svakoj poslovnici otpustiti po jednog radnika'', da su im pali mjesečni prihodi u odnosu kad nije bilo neradnog dana poslovnicama te da im i sami radnici ''imaju ograničenja u pogledu fiksnog slobodnog dana, jer ovom odlukom se onemogućava da radnik uzme neki drugi radni dan kao slobodan''.

Podsjećasmo, spomenuta odluka donesena je u mostarskoj vijećnici gotovo jednoglasno, a na snagu je stupila 17. travnja uz zaključak kako će se nakon pola godine sumirati rezultati.

Plemenit motiv Grada

Mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, rekao je tada kako je ''odluka donesena iz jednog plemenitog motiva i razloga''.

''Naime, kako mi imamo te sastanke, druženja i razgovore - primijetili smo da dosta ljudi u Mostaru, a pretpostavljam da je to i u široj regiji, žali se na rad nedjeljom, nemogućnost bivanja uz svoju obitelj", kazao je Kordić nakon što je usvojena odluka.

Predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, rekao je pak kako su prvo mislili da bude nedjelja neradni dan za sve objekte.

''Ali smo došli do spoznaje da, pošto je Mostar turistički grad i u pitanju su veliki trgovački centri koji imaju potrebu da rade nedjeljom, treba dati mogućnost. Ali moraju dobiti odobrenje od nadležnog odjela Gradske uprave da mogu raditi neki drugi dan i to mora biti jasno istaknuto. Ako je to nedjelja, a da je ponedjeljak neradni dan – onda nedjelja ostaje radni dan'', rekao je Marić.

Pojasnio je kako oni koji ne dobiju odobrenje ''podrazumijeva se da je to nedjelja, a oni koji traže izuzeće dobit će rješenje od nadležnog Odjela da je to neki drugi dan''.

Radno vrijeme

Nedjeljom u Mostaru tako rade prodavaonice koje se bave isključivo prodajom suvenira te tradicionalnim starim obrtima i zanatima.

Ovom odlukom prodavaonice na veliko i malo u kojima se vrši promet prehrambenim proizvodima mogu odrediti radno vrijeme svakim danom od 6 do 22 sata, izuzev nedjeljom i državnim praznicima.

Ni trgovine na veliko i malo u kojima se vrši promet neprehrambenim proizvodima ne rade nedjeljom, a njihovo radno vrijeme bit će od 7 do 21 sat, a nedjeljom ne rade ni trafike.

''Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima omogućit će se trgovinama koje se bave prodajom pekarskih proizvoda od 7 do 12 sati, cvjećarnicama, također od 7 do 12 dok je trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira dozvoljen rad nedjeljom i blagdanima od 8 do 24 sata te tradicionalnim, starim obrtima i zanatima na području Grada Mostara od 8 do 24 sata. Objekti u kojima se obavljaju obrti i obrtu srodne djelatnosti na području Grada Mostara mogu poslovati svakim danom od 7 do 24 sata, izuzev nedjeljom'', stoji u odluci.

U odluci stoji i da pravne i fizičke osobe iz oblasti trgovine mogu kao dan tjednog odmora odrediti i neki drugi dan, ali je i ta mogućnost izbora izazvala negodovanja u pojedinim tržnim centrima.

Kopirati
Drag cursor here to close