Najtraženija zanimanja

Promjene na tržištu rada: Zanatlije zamijenile radnike u IT sektoru

Operateri u call centrima, trgovci u maloprodaji i veleprodaji, komercijalisti, konobari te radnici u proizvodnji se nalaze u samom vrhu najtraženijih zanimanja.
Gospodarstvo / Posao | 09. 08. 2022. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U protekle tri godine tržište rada doživjelo je velike promjene, od oscilacija u ponudi i potražnji do promjene strukture traženih zanimanja i radnog okruženja, pokazala je analiza koju je uradila platforma MojPosao.ba.

Za osobe koje traže posao ili moraju izabrati u kojem smjeru nastaviti školovanje, te se pitaju kako izabrati zanimanje, posao, ali i karijeru bitno je da se upoznaju sa promjenama na tržištu rada te da redovno prate trendove.

Povećan broj oglasa, ali i prijava

"U prvom kvartalu 2022. godine na portalu MojPosao.ba objavljeno je više od 3.700 oglasa za posao i preko 8.600 radnih mjesta, što predstavlja znatan porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ako se ovi podaci uporede sa istim razdobljem 2020. i 2019. godine, možemo zaključiti da se tržište rada oporavilo i da se potražnja za radnicima vratila na pretpandemijsku razinu. Na tih 8.600 pozicija ove se godine prijavilo više od 100.000 kandidata što također predstavlja rast u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu. Osim što je zabilježen rast oglasa za posao, podaci govore i o izmjenama strukture najpopularnijih zanimanja u Bosni i Hercegovini", ističe se u ovoj analizi.

Operateri u call centrima, trgovci u maloprodaji i veleprodaji, komercijalisti, konobari te radnici u proizvodnji se nalaze u samom vrhu najtraženijih zanimanja, a odmah iza njih na listi su kuhari, vozači, financijski službenici te zanatska zanimanja kao što su bravari, zavarivači, ali i električari.

Nermana Ajanović-Hajdarpašić, direktorica operacija Kolektiva MojPosao.ba rekla je da se situacija na tržištu rada znatno izmjenila u razdoblju nakon pandemije.

Zanatlije potisnule IT sektor

"Neka zanimanja kao što su operateri u call centrima doživjela su veliku ekspanziju jer je porasla potreba građana da što više stvari obavljaju online i putem telefonskih poziva pa je tako i potreba za podrškom te vrste znatno veća. Ono što je zanimljivo za spomenuti je činjenica da su zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva postali traženi i popularni tijekom cijele godine, a ne samo sezonski kao što je to prije bio slučaj", ističe ona.

Na listi 10 najtraženijih u prvom kvartalu nema zanimanja vezanih za IT industriju jer su početkom godine neka druga zanimanja došla u prvi plan, ali potražnja za IT stručnjacima je i dalje velika i do kraja godine se očekuje da će potisnuti druga zanimanja sa ove liste.

"Potreba za zanatskim poslovima postoji, ali je u isto vrijeme upravo taj kadar u deficitu jer je smanjen interes onih koji žele biti zanatlije, ali i zbog odlaska tog kadra u inostranstvo", pojašnava se.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH povodom kraja školske godine objavili su također informacije o traženim zanimanjima u našoj državi.

"Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, entitetski zavodi za zapošljavanje, županijske službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina. Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalist. Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave", rekao je Muamer Bandić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Veliki broj nezaposlenih sa SSS

Dodaje da je najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima.

Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara

"Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači, bravari, automehaničari, frizeri", rekao je direktor Bandić.

Kopirati
Drag cursor here to close