Velika Britanija u problemima

Problemi u Kraljevini - najveći štrajk zdravstvenih radnika

Britanija se suočava s najvećim štrajkom zdravstvenih radnika u povijesti NHS-a
Gospodarstvo / Posao | 06. 02. 2023. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika Britanija se u ponedjeljak suočava s najvećim štrajkom zdravstvenih radnika u povijesti Nacionalne zdravstvene službe (NHS) pošto deseci tisuća medicinskih sestara i djelatnika hitne pomoći izlaze na ulice nezadovoljni plaćama.

Medicinske sestre i djelatnici hitne pomoći štrajkaju odvojeno od kraja prošle godine, no na štrajku u ponedjeljak bit će i jedni i drugi, uglavnom u Engleskoj, a to će biti najveći štrajk u 75-godišnjoj povijesti NHS-a, piše Hina.

Medicinski direktor NHS-a Stephen Powis rekao je da će ovotjedni štrajk, koji će u četvrtak izvesti i fizioterapeute na ulice, najvjerojatnije uzrokovati najveće poremećaje do sada.

Povećanje plaća

Zdravstveni radnici traže povećanje plaća pošto Britaniju pogađa najveća inflacija u posljednja četiri desetljeća, dok vlada kaže da si ne mogu to priuštiti i da bi to uzrokovalo još veći rast cijena, a zauzvrat bi povećalo kamatne stope i otplate hipoteka.

Oko 500.000 radnika, mnogi iz javnog sektora, štrajkaju od prošlog ljeta i pojačavaju pritisak na premijera Rishija Sunaka da riješi nezadovoljstvo s plaćama i ograniči poremećaje u javnim uslugama poput željeznica i škola.

Ministar zdravstva Steve Barclay pozvao je ljude da koriste usluge službi hitne pomoći i dolaze na preglede osim ako se isti ne otkažu, ali je naglasio da će doći do poremećaja.

"Unatoč mjerama za izvanredne situacije, štrajkovi sindikata hitne pomoći i medicinskih sestara ovog tjedna neizbježno će uzrokovati daljnja kašnjenja za pacijente koji se već suočavaju s dužim čekanjem zbog zaostataka povezanih s covidom-19", priopćio je ministar.

"Održao sam konstruktivne razgovore sa sindikatima o plaćama i pristupačnosti i nastavljam ih pozivati ??da prekinu štrajkati", dodao je.

Sharon Graham, čelnica sindikata Unite, izjavila je u nedjelju za BBC da želi da Sunak sjedne za pregovarački stol. "Ova vlada ugrožava živote", rekla je.

Medicinske sestre napuštaju profesiju

Nacionalna zdravstvena služba, povijesno izvor ponosa za većinu Britanaca, pod velikim je pritiskom s milijunima pacijenata na listama čekanja za operacije i tisućama ljudi koji ne dobivaju brzu hitnu pomoć svakog mjeseca.

RCN, sindikat medicinskih sestara, navodi da je desetljeće loših plaća pridonijelo tome da deseci tisuća medicinskih sestara napuste profesiju, njih 25.000 samo u prošloj godini, a nedostatak osoblja utječe na brigu o pacijentima.

RCN je prvo tražio povećanje plaća od pet posto iznad inflacije i naveo da bi se mogao sastati s vladom "na pola puta", ali obje strane nisu uspjele postići dogovor unatoč višetjednim pregovorima.

I tisuće radnika hitne pomoći, koje zastupaju sindikati GMB i Unite, štrajkat će u ponedjeljak zbog spora oko plaća. Oba sindikata najavila su još nekoliko dana akcije.

Neće svi djelatnici hitne pomoći štrajkati odjednom i odazvat će se na hitne pozive.

Medicinske sestre i neki djelatnici hitne pomoći u Walesu prekinuli su štrajkove planirane za ponedjeljak pošto razmatraju ponudu velške vlade o iznosu plaća.

Sunak je prošli tjedan u intervjuu za TalkTV rekao da bi "volio da se medicinskim sestrama znatno povećaju plaće", ali je rekao da je vlada suočena s teškim izborima i da financira NHS u drugim područjima, poput osiguranja medicinske opreme i vozila hitne pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close