Je li štrajk zakonit

Privremeno odgođen štrajk u Croatia Airlinesu

Sud danas nije donio odluku je li štrajk zakonit, ali je privremeno zabranio da se štrajk održava sutra ujutro, kazao je Hotić i dodao da će sud vjerojatno sutra donijeti presudu.
Gospodarstvo / Posao | 07. 08. 2018. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud donio je u utorak privremenu odluku da se ne dopušta štrajk u Croatia Airlinesu zbog velike štete koja bi njime nastala, a sutra se nastavlja rasprava kada će biti donesena odluka o zakonitosti štrajka.

Štrajk u CA je privremeno zaustavljen zbog nepopravljive štete - novo ročište zakazano je za srijedu u 10 sati, a Sud je uvažio navode ministra prometa Olega Butkovića o štetama koje bi nastale, kazao je nakon današnjega ročišta odvjetnik sindikalista Albin Hotić.

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas je održano ročište jer je Uprava tužila sindikat, odnosno tražila utvrđivanje legalnosti štrajka.

Sud danas nije donio odluku je li štrajk zakonit, ali je privremeno zabranio da se štrajk održava sutra ujutro, kazao je Hotić i dodao da će sud vjerojatno sutra donijeti presudu.

''Sud će ili staviti svoju privremenu mjeru izvan snage, ili će je potvrditi, a u tom slučaju pravdu ćemo morati tražiti na Vrhovnom sudu'', rekao je Hotić novinarima nakon ročišta.

''Ako sud sutra donese odluku da je štrajk zakonit ukinut će ovu privremenu mjeru koju je donio danas, a štrajk bi u tom slučaju najranije mogao početi u nedjelju'', rekao je Hotić.

On smatra da je sud pogriješio u samoj procjeni donošenja privremene mjere jer se pozvao na odredbu da bi nastala prevelika šteta, istaknuvši kako sam smisao štrajka i jest da proizvodi štetu.

Kazao je da je pravo radnika da štrajkaju kako bi prisilili poslodavce na neke ustupke koje im inače ne bi dali da radnici ne prijete obustavama rada.

''Pozivati se na štetu u slučaju štrajka je kontradiktorno, to je kontradikcija u samoj interpretaciji'', rekao je i naglasio da je štrajk zakonito nanošenje štete poslodavcu koji se tako prisiljava da nešto učini što inače ne bi.

''Pozivati se na štetu, i to samo na temelju jednog dopisa ministra Butkovića, smatramo u najmanju ruku nedostatnim. Svakako ćemo se žaliti, imamo rok od osam dana, no privremena mjera ima odmah učinak, ali imamo pravo žalbe Vrhovnom sudu i to ćemo iskoristiti'', najavio je Hotić.

Naime, ministar Butković je u ponedjeljak poslao pismo u CA u kojem je ustvrdio da najavljeni štrajk nikako nije opravdano provoditi na vrhuncu turističke sezone te je u pismu detaljno pobrojao sve negativne strane.

Ministar će u Banskim će dvorima će dati izjavu za medije, najavljeno je iz Vlade nakon što je objavljeno da se štrajk u CA privremeno događa, a očekuje se da će Butković komentirati upravo odgodu štrajka u Croatia Airlinesu.

Međutim, direktorica pravnih poslova Croatije Airlinesa Branka Sremac nakon ročišta je kazala novinarima kako ne smatra da je to pismo imalo utjecala na sudstvo.

"Njegovo pismo je upućeno internoj javnosti i radnicima. Pismo nije presudilo, presudila je zaštita potrošača i ugleda hrvatskog turizma" rekla je.

Novinare je zanimalo i tko će na kraju odlučivati o štrajku - odnosno, hoće li Vrhovni sud biti taj koji će donijeti konačan epilog, a Sremec je na to rekla da ako sud ukine svoju privremenu mjeru, onda nema više privremene mjere.

Podsjetimo, Uprava Croatia Airlinesa i sindikat ORCA na sastanku u ponedjeljak nisu postigli dogovor pa je sindikat ostao pri najavi početka štrajka u srijedu, a Uprava i nadalje izražava spremnost na dijalog te ističe da nastavlja "poduzimanti sve potrebne radnje kako bi se maksimalno umanjile štetne posljedice najavljenog štrajka".

Uprava je ranije upozorila da bi štrajk uzrokovao gubitke do 800.000 eura po svakom danu štrajka te bi, po podacima uprave, utjecao na gotovo 7.000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.

Kopirati
Drag cursor here to close