Kreativan rad

Prilika za mlade: Centri za razvoj ideja i zajednice Konjica i Jablanice

Sporazumom su stvoreni uvjeti da se do studenog 2022. godine izvrši nabavka neophodne opreme, adaptiraju prostori i da centri započnu s radom.
Gospodarstvo / Posao | 16. 08. 2022. u 11:02 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri za razvoj kreativnih industrija u Konjicu i Jablanici uskoro će pokazati kako da kreativan rad doprinese razvoju gospodarskih kapaciteta lokalne zajednice i podigne standard građana.

Bit će to mjesta gdje će svi koji to budu željeli moći pokrenuti svoje male biznise, gdje će polaznici, koristeći opremu i prostor, dobiti sve potrebne informacije, te razvijati svoje poslovne ideje i vještine.

Jedinstveni prostori

Naime, Europska unija je kroz prekogranični projekt ''Centri kreativnih industrija za zapošljavanje bez granica'' podržala uspostavu četiri centra za podršku lakšem zapošljavanju u sektoru kreativnih industrija u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Centri su uspostavljeni kao partnerska inicijativa dvadeset i jednog aktera lokalnog razvoja, koji su nedavnim potpisivanjem sporazuma o suradnji uspostavili centre uz ove hercegovačke gradove i u Bijelom Polju i Danilovgradu.

Sporazumom su stvoreni uvjeti da se do studenog 2022. godine izvrši nabavka neophodne opreme, adaptiraju prostori i da centri započnu s radom. Otvaranjem ova četiri centra dobit će se jedinstveni, potpuno opremljeni multifunkcionalni prostori koji će na inovativan način podržati razvoj kreativnih industrija i omogućiti nova radna mjesta.

''Ovi centri će, prije svega, imati zadatak da stanovnicima s područja ova četiri grada pruže sve neophodne usluge vezane za zapošljavanje u sektoru kreativnih industrija, ali i samozapošljavanje. Usluge koje će se pružati za zapošljavanje odnose se na pružanje informacija te na certificirane obuke'', kazao je za Bljesak.info koordinator ovog projekta Rasim Tulumović iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK.

11 sektora i 42 zanimanja

Kreativne industrije obuhvaćaju 11 sektora i 42 zanimanja - od rada muzeja, knjižnica, umjetničkih zanimanja, tradicionalnih zanata do informacijskih tehnologija, programiranja i izrade računalnih igara.

Pored informativnih usluga, centri će pružati i usluge stručnih obuka za stjecanje novih radnih vještina.

Planirane su i obuke poput fotografskih tečajeva i rada na CNC strojevima, a u centrima će posjetitelji moći koristiti IT opremu i radni prostor.

''U svakom od tih centara neće se pružati iste obuke ni usluge, što je i logično, jer ne postoje interesi u svakoj sredini za nekim zanimanjem. Centri će prilagoditi svoje usluge prema potrebama korisnika. Do kraja godine radit će se ispitivanje interesa i certificiranje raznih tečajeva, odnosno povezivanje s institucijama koje obavljaju tečajeve i obuke. Iduće godine polazi se intenzivno s pružanjem svih usluga'', pojasnio je Tulumović.

Puno bolji uvjeti za rad mladih

Centrom u Jablanici upravljat će organizacija UrbanArt. U prvoj fazi projekta slijedi potpuna rekonstrukcija prostora koji već godinama organizacija UrbanArt koristi za edukaciju mladih.

''Rekonstrukcijom će biti stvoreni puno bolji uvjeti za rad mladih. Nakon toga slijedi nabavka oprema koja će se koristiti u sklopu projekta – CNC strojevi, laser i stroj za tiskanje majica. Pored onoga što mi imamo, a to su 3D printeri, manji CNC uređaji i još neka sitnija oprema, bit će stvoreni puno bolji uvjeti koje će mladima pružiti kvalitetnu obuku iz oblasti informacijskih obuka i sektora strojarstva'', kazao je za Bljesak.info Said Ivković iz organizacije UrbanArt.

Prateći sve suvremen trendove planirano je da se, u suradnji s Udruženjem LiNK, u centru u Jablanici uspostave nastavni programi i planovi za sve ove radionice.

''To su vrlo dinamične oblasti koje se često mijenjaju i unaprjeđuju tako da tu zaista moramo biti u trendu i pratiti događanja kako bismo imali adekvatnu obuku'', istaknuo je Ivković.

Praksa i stažiranje

Kako bi povećali svoje šanse za zapošljavanje ili samozapošljavanje kroz rad Centra u Konjicu mladim ljudima omogućit će se provođenje prakse i stažiranje. Također, značajne aktivnosti provodit će se u suradnji sa Srednjom školom Konjic, gdje će biti smješten dio potrebne opreme za certificiranu obuku.

Centrom u Konjicu upravljat će Agencija za ekonomski razvoj Prvi kora.

''Kroz uspostavu ovog centra Konjic će dobiti suvremeno opremljen multifunkcionalni prostor gdje će sve zainteresirane osobe koje žele steći nova znanja ili razvijati svoje vještine, moći koristiti ovaj prostor i opremu. Tu će dobiti i razne savijete te mentorsku podršku. Kroz rad ovog centar omogućit će se realizacija novih programa obuke i usluga što je vrlo bitno za sve one koji se žele dodatno educirati i razvijati'', kazala je za Bljesak.info Belma Idrizović iz Agencije za ekonomski razvoj Prvi korak.

Centri u Jablanici i Konjicu definitivno će biti velika prilika mladima u ovim gradovima da u narednom razdoblju dodatno prošire postojeća, kao i da steknu nova znanja iz kreativnih industrija.

Očekuje se da ovaj 455.000 eura vrijedan prekogranični projekt, koji s 367.000 eura financira Europska unija, do kraja 2023. godine pruži usluge za više od tisuću mladih ljudi i time pozitivno utječe na prekogranično povezivanje aktera u sektoru kreativnih industrija.

Kopirati
Drag cursor here to close