KULT

Potrebno raditi na osnaživanju mladih za pokretanje biznisa

BiH se, kako dodaju, nalazi tek na 99. mjestu od 138 zemalja po globalnom indeksu poduzetništva za 2017. godinu Instituta za globalni razvoj i poduzetništvo.
Gospodarstvo / Posao | 05. 12. 2017. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Corbis

Bosna i Hercegovina, po podacima iz Analize opterećenja gospodarstva u BiH, ima jedan od najmanjih udjela u broju malih i srednjih poduzeća po glavi stanovnika, priopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

BiH se, kako dodaju, nalazi tek na 99. mjestu od 138 zemalja po globalnom indeksu poduzetništva za 2017. godinu Instituta za globalni razvoj i poduzetništvo.

Iz Instituta za razvoj mladih KULT navode da mala i srednja poduzeća u BiH nisu dovoljno podržana kako bi se veći broj njih osnažio i počeo upošljavati veći broj ljudi.

''Gospodarstvenici iz malih i srednjih poduzeća često osjećaju da su prvi na meti kada je riječ o većim nametima, restrikcijama u poslovanju. Ulaganje u poduzetništvo je podržavanje novih firmi, ali i podrška postojećim firmama u proširenju biznisa'', ističu iz Instituta KULT.

Napominju da je potrebno raditi na osnaživanju mladih i ostalih kategorija društva za pokretanje biznisa, dajući im financijsku, ali i savjetodavnu podršku u prvim godinama poslovanja. Mladim ljudima također treba i informacija o grantovima za mlade poduzetnike, edukacija, subvencije za najam prostora, subvencije za namete i sve ovo u većem obujmu nego što to imamo danas.

Rezultati ankete koju je Institut proveo među mladim poduzetnicima u BiH pokazuju da institucije u BiH nisu susretljive prema tek osnovanim firmama. Mladi gospodarstvenici smatraju da bi država trebala biti prva koja će pomoći pri razvoju novoosnovanih firmi, jer osnivanjem novih firmi stvaraju se nova radna mjesta.

Preduzetnicima, navode iz Instituta KULT,  treba olakšati i osnivanje firme kroz tzv. „one stop shop“, odnosno rješavanje svih procedura za osnivanje biznisa na jednom mjestu. Mladi preduzetnici poručuju da put preduzetništva nije lagan, ali srećom danas ima akceleratora koji će olakšati taj put u poduzetništu, a dobri rezultati vrijede rizika i truda. Također, oblast samozapošljavanja je otpornija na ekonomske krize od ostalih grana gospodarstva.

Institut za razvoj mladih KULT izradio je analizu proračunskih poticaja gospodarstvu za 2015. godinu. Za oblast razvoja poduzetništva i obrta na svim nivoima vlasti u BiH izdvojeno je deset posto poticajnih sredstava, čineći ovu oblast četvrtom po redu po izdvojenim sredstvima, a odmah iza poljoprivrede, industrije i usluga.

Najzastupljenija podoblast u poticajima za poduzetništvo je pod kategorijom 'drugo' gdje se izdvaja 35 posto sredstava za poticaje poduzetništvu i obrtu, što uključuje: subvencioniranje troškova zapošljavanja novih radnika, podrška zanatskim centrima i agencijama za razvoj, sufinanciranje malih i srednjih poduzeća, razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata i obrta, izrada strategija razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close