Potpisan

Kolektivni ugovor željezničara: Prvi put nakon više od 30 godina radnici će dobiti regres

''Smatramo da je sačinjen kvalitetan ugovor koji je zadovoljavajući kako za radnika, tako i za poslodavca. Mišljenja smo da u budućnosti ovaj ugovor neće imati neke značajnije izmjene osim, nadam se, samo u djelu kojim će se povećati primanja radnika
Gospodarstvo / Posao | 24. 02. 2022. u 16:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, predsjednik Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Sead Kustura i predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Amir Nukić, potpisali su danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, Kolektivni ugovor željezničara za teritorij Federacije BiH.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisustvovali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, glavni direktor Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH Enis Džafić, te izaslanstva oba sindikata.

Rezultat je ovo uspješno okončanih pregovora između predstavnika reprezentativnih sindikata, predstavnika Vlade Federacije BiH i JP Željeznice FBiH. Ovim kolektivnim ugovorom, zaključenim na razdoblje od 18 mjeseci, povećana su prava u grani željezničkog prometa, čiji je posljednji kolektivni ugovor istekao još 2019. godine.

Rast satnice

Prema riječima ministra Lasića, osnovno djelovanje pregovaračkog tima, kojeg su činili predstavnici sindikata, s jedne, te uprave Željeznica FBiH i Vlade FBiH, s druge strane, bilo je zaštita dostignutog nivoa osobnih primanja uz povećanje minimalne neto satnice, naknada za topli obrok, prekovremeni rad, rad praznicima i rad u dane odmora, a sve u duhu kompromisa i međusobnog razumijevanja.

''Smatramo da je sačinjen kvalitetan ugovor koji je zadovoljavajući kako za radnika, tako i za poslodavca. Mišljenja smo da u budućnosti ovaj ugovor neće imati neke značajnije izmjene osim, nadam se, samo u djelu kojim će se povećati primanja radnika. Također, vjerujemo da će doprinjeti još boljem poslovanju JP Željeznica Federacije BiH, te smanjiti mogućnost pravnih sporova i eventualnih tužbi radnika protiv poslodavca'' - istaknuo je ministar Lasić.

Kolektivnim ugovorom se, prije svega, omogućuje rast satnice na 2,42 KM (rast od 0,07 KM) za sve radnike JP Željeznice FBiH. Značajna činjenica je i da će radnici JP Željeznice FBiH, prvi put nakon više od 30 godina dobiti regres. Osim toga, povećane su i naknade za prekovremeni rad, kao i rad u dane praznika, a povećana je i posebna naknada koju ostvaruje vozno osoblje.

''Nakon dužeg vremena došli smo u poziciju da kao reprenzetativni sindikati u sklopu Željeznica Federacije, dođemo u priliku da ispregovaramo novi kolektivni ugovor i na taj način bar malo poboljšamo status željezničkih radnika i zaštitimo njihova zakonom predviđena prava. Do zaključenja i potpisivanja, prethodio nam je pregovarački dio koji je trajao 90 dana, ali na obostrano zadovoljstvo okončan je pozitivno'' - izjavio je predsjednika Saveza sindikata željezničkih radnika u FBiH Sead Kustura.

Bolji uvjeti za radnike

Predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Amir Nukić je istaknuo zadovoljstvo postignutim kompromisom u pregovorima za zaključivanje Kolektivnog ugovora.

''U teškim usvjetima pandemije, ostvarili smo određeno povećanje primanja radnika. Nadamo se da ćemo i ubuduće imati dobru komunikaciju s Vladom Federacije BiH'' - rekao je Nukić.

Glavni direktor JP ŽFBiH Enis Džafić kazao je da ovaj kolektivni ugovor, u odnosu na prošli, sadrži bolje uvjete za radnike, definira uvećanje financijskih primanja radnicima, te utječe na bolje uvjete rada, a sve s ciljem poboljšanja životnog standarda radnika Željeznica FBiH.

''Uprava Društva je obavila konsultativne razgovore sa svim sindikatima, te je dogovoreno da se pored povećanja primanja uuglašenih Kolektivnim ugovorom, primanja uvećaju i dodatno izmjenom Pravilnika o radu JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo, čime će ukupna primanja na mjesečnoj razini, po svim osnovama, ukupno iznositi oko 100-150 KM u neto iznosu, zavisno od stupnja stručne spreme radnika'' - poručio je Džafić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close