Usprkos krizi

Posušje bilježi porast novih obrtnika, građani sve hrabriji

Općina Posušje odlučila se 'uhvatiti u koštac' s problemima te posljednjih godina aktivno ulaže u ekonomski i društveni razvoj općine.
Gospodarstvo / Posao | 26. 08. 2021. u 13:06 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Općina Posušje kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta života u našoj općini. Tako se svake godine radi na proširenju vodovodne mreže, unaprjeđenju obrazovanja, izgradnji kanalizacijske mreže i na svim drugim projektima koji direktno i indirektno utječu na poboljšanje života i ekonomski razvoj čime se utječe na smanjenje iseljavanja građana", kazali su za Bljesak.info iz Ureda za razvoj Općine Posušje.

Naime, Općina Posušje odlučila se 'uhvatiti u koštac' s problemima te posljednjih godina aktivno ulaže u ekonomski i društveni razvoj općine.

Kako ističu iz Ureda, posebnu pažnju Općina posvećuje obrazovanju te obnovi obrazovnih ustanova, pa je tako u tijeku izgradnja nove škole u središtu općine, rekonstrukcija osnovne škole u Čitluku, proširenje gradskog vrtića Bajka, a vrata mališanima u Rakitnu od rujna otvara i novi vrtić koji će se nalaziti u sklopu Osnovne škole Ante Brune Bušića.

Razvoj poslovnih zona

Uz obrazovanje, Općina Posušje posljednjih godina prepoznala je važnost ulaganja u gospodarstvo te se posebno posvetila uređenju poslovnih zona.

"Radilo se na infrastrukturnom uređenju poslovne zone Osrdak, što je rezultiralo time da su se sve parcele namijenjene za poduzetnike prodale i na većini su izgrađeni objekti u kojima se obavlja određena gospodarska djelatnost. To je omogućilo proširenje proizvodnih pogona i zapošljavanje novih ljudi", naglasili su iz Ureda za razvoj Općine Posušje. 

Foto: PR / Fondacija tehnološki park Posušje 

Oni ističu kako je za razvoj gospodarstva posebno bitan prekogranični projekt "COMPETE PLAMET" koji je završio 2020. godine, a koji se bavi jačanjem malih i srednjih poduzeća u sektoru metala i plastike.

"Koristi ovog projekta osjećaju se i danas budući kako je u sklopu ovog projekta nabavljeno više CNC strojeva koji su smješteni u Logistički centar, a isti se koriste za prekvalifikacije i obuke, što srednjoškolaca što korisnika koji se prijavljuju putem javnog poziva", poručili su iz Ureda. 

Upravo ovaj projekt rezultirao je razvojem Fondacije Tehnološki park koja nudi stručnu naobrazbu zanimanja CNC operatera na modernim strojevima za obradu metala i plastike.

"Ovo je jedna od značajnijih stvari za našu općinu budući kako ovdje mogu dobiti kvalitetnu obuku koja im pomaže u njihovom zapošljavanju, a ne moraju po istu više ići u druge gradove ili države", kazali su iz Ureda za razvoj. 

Općini Posušje su u opremanju zona pomogli Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, UNDP te Europska unija kroz program Interreg IPA.

Sve više malih obrtnika

Iz Ureda za razvoj Općine Posušje ističu kako je na području općine sve više ljudi ohrabreno za pokretanje vlastitog obrta te se odlučuje za poduzetništvo.

Foto: Privatna arhiva / Općina Posušje

Navode kako kroz Javne pozive Općina nastoji potaknuti građane na proaktivnost, a brojke svjedoče kako je sve više zainteresiranih za ulaganje u svoje ideje.

"Za nešto više od tri mjeseca od objave Javnog poziva utrošen sav predviđeni iznos, čak i 15% više od predviđenog iznosa. Riječ je o praksi koja se pokazala odličnom poticajnom mjerom i imala je pozitivan odjek u javnosti te se, unatoč krizi, izazvanoj koronavirusom trend otvaranja obrta na području Općine Posušje uvelike nastavio", istaknuli su.

Kako navode iz Ureda za razvoj Općine Posušje uskoro se nadaju razvoju novih projekata, a do tada "svakodnevno osluškuju potrebe tržišta, građana i poduzetnika". 

Turistička destinacija

Također, iz Ureda za razvoj navode kako Općina nastoji proširiti turističku ponudu kako bi i na taj način pomogla gospodarskom razvoju. 

Foto: Privatna arhiva / Općina Posušje

Tako su dio projekta "Cycling Rular" koji spaja prekogranične rute i u Posušje dovodi zaljubljenike u biciklizam.

Upravo ovaj projekt, kako ističu, oživio je uređene staze kroz kanjon Ričine i Brine te doveo  ljubitelje prirode u Posušje.

Park prirode Blidinje, Posuško lito, Čvrsnica, golf turizam, samo su neke od stavki koje Posušje ima za ponuditi turistima. 

Kako ističu iz Ureda za razvoj Općine Posušje nadaju se da će turizam uz razvoj poslovnih zona i ulaganja u poduzetnike pomoći razvoju Općine Posušje te tako stvoriti bolje uvjete za život njihovih stanovnika. 

Kopirati
Drag cursor here to close