Udruženje poslodavaca FBiH

Poslodavci ne prihvaćaju predložene izmjene zakona o doprinosima

Udruženje poziva zastupnike i izaslanstva u Federalnom parlamentu da ne podrže navedene zakone u predloženom obliku, zaključeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora UPFBiH održanoj u Sarajevu.
Gospodarstvo / Posao | 26. 09. 2019. u 15:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine ne podržava prijedloge Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, koje je predložila Vlada Federacije BiH. Udruženje poziva zastupnike i izaslanstva u Federalnom parlamentu da ne podrže navedene zakone u predloženom obliku, zaključeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora UPFBiH održanoj u Sarajevu.

Prema priopćenju ovog udruženja, Upravni odbor inzistira na hitnom sastanku s premijerom i ministricom financija Federacije BiH kako bi u prijedlog Zakona o doprinosima bila ugrađena odredba da se uz predloženu stopu doprinosa od 32,5 posto, osigura da se u idućim godinama smanjuju stope doprinosa u skladu s rastom prihoda.

Iz Upravnog odbora Udruženja poslodavaca inzistiraju da se uz prijedlog Zakon o porezu na dohodak, koji je ustvrdila Vlada FBiH, a prema kojem neoporezivi dio dohotka iznosi 800 KM, ostatak plaće će biti oporezivan s 13 posto, a novinu u Zakonu predstavlja i oporezivanje dividende s deset posto, usvoje i Zakon o porezu na dobit FBiH s ugrađenim prijedlogom Udruženja poslodavaca o oslobađanju od plaćanja poreza na dobit u slučaju reinvestiranja.

Također iz Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH inzistiraju na hitnom formiranju koordinacionih tijela za parafiskalne namete i na tome da se radi na njihovom ukidanju ili smanjenju.

Od Vlade FBiH poslodavci traže da se hitno u proceduri razmatraju i usvoje izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH u smislu da se poslodavci rasterete plaćanja bolovanja u trajanju od 42 dana. Također traže hitne izmjene i dopune Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom FBiH s usvojenim zahtjevom poslodavaca da postojeća odredba kojom poslodavac mora zaposliti jednu osobu s invaliditetom na 16 zaposlenih, poveća na 25. Također se traži da se i drugim kompanijama, osim onih koje su specijalizirane za zapošljavanje osoba s invaliditetom, omoguće poticaji za zapošljavanje ovih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close