Radna snaga

Pomama za kuharima i konobarima u Hercegovini

Kako se Avazu požalio vlasnik jedne radnje u Mostaru, dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija.
Gospodarstvo / Posao | 27. 01. 2020. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na zavodima širom Federacije BiH evidentirano je 308.433 nezaposlenih, prenosi Dnevni avaz.

Prema tim podacima, najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca te ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom, prednjače diplomanti političkih znanosti, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu te u tekstilnoj i drvnoj industriji.

Pokazalo se to i tijekom redovne komunikacije s poslodavcima, koju Zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

''Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima'', naveli su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Da na našem tržištu zaista nedostaje radne snage, na što stručnjaci stalno upozoravaju, govori hrpa oglasa na društvenim mrežama.

Prava pomama, pogotovo u Hercegovini, vlada za kuharima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Zbog nedostatka tih radnika, ovdašnji ugostitelji su na mukama i prisiljeni su na davanje mnogo većih plaća u odnosu na prethodne godine.

 


I vlasnicima suvenirnica sve je teže naći radnika. Kako se Avazu požalio vlasnik jedne radnje u Mostaru, dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija.

Sve je teže i građevinarima, koji se ne mogu nositi s visokim izdacima s jedne strane, dok su u Njemačkoj i u drugim zemljama, s druge, sve traženiji poslovi tesara, keramičara, molera... Za takve i slične poslove na društvenim mrežama se nude dnevnice i do 100 KM.

 

Kopirati
Drag cursor here to close