Mostar

Poduzetnik koji je prepoznao dobru zaradu u tretmanima ljepote

Ivan Marić je shvatio da želi pružiti drugačije usluge, te privući klijente najsuvremenijom tehnologijom sunčanja i najvišim standardima šminkanja i uljepšavanja.
Gospodarstvo / Posao | 23. 04. 2019. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studio sunčanja i ljepote „Sunkissed“ nalazi se u samom srcu Mostara, i svakodnevno nudi uslugu korištenja solarija, kao i usluge profesionalnog lakiranja noktiju, korekcije obrva, šminkanja i madero terapije.

Ekonomist s iskustvom 

Otvoren u travnju 2018. godine, vrlo ugodnog i modernog ambijenta, ovaj studio je uvelike na dobrom glasu među građanima Mostara. Ljudi su prepoznali kvalitetu usluge, ali i korektan odnos prema redovnim klijentima kroz promotivne akcije.

Vlasnik je Ivan Marić, mladi ekonomist čije je formalno obrazovanje usmjereno ka poduzetništvu i marketingu. Dugogodišnje iskustvo stekao je u poslovima koji se odnose na tretmane ljepote, jer je prije otvaranja svog studija, radio u drugom salonu sa sličnom ponudom.

Shvatio je da želi pružiti nešto drugačije usluge, te privući klijente najsuvremenijom tehnologijom sunčanja i najvišim standardima šminkanja i uljepšavanja. Zajedno sa suprugom osnovao je studio sunčanja i ljepote ''Sunkissed'', i već su zabilježili značajne poslovne rezultate u prvoj sezoni. 

Foto: PR / Vlasnik Ivan Marić

Osnovna ideja bila je da se građanima ponudi usluga tamnjenja putem najsuvremenije solarijske opreme, koju karakteriziraju posebne lampe sa veoma niskim negativnim utjecajima na tijelo. Prepoznatljivi su jer ovu najnoviju generaciju lampi ne posjeduje nijedan solarij u Mostaru osim ''Sunkisseda'', a one daju odlične rezultate sunčanja, podstiču razinu vitamina D u organizmu koji je jako bitan za zdravlje kože, i sve u svemu, pružaju najbliži mogući efekt prirodnom sunčanju tijela.

Solariji, depilacije, šminkanja

Studio posjeduje dva solarija – ležeći i stojeći, koji su potpuno automatizirani i aktiviraju se preko posebno izrađenih žetona. Ono što je također veoma bitno kod ovih uređaja jeste da imaju turbo ventilaciju koja osigurava uvijek ugodnu temperaturu u solariju.

Jedan od uređaja nudi mogućnost isključivanja lampi za lice ukoliko mušterija ne želi sunčati taj dio tijela, a posjeduje i hlađenje vodom. Pored usluga solarija, ''Sunkissed'' studio sunčanja i ljepote nudi i usluge profesionalnog lakiranja noktiju uz korištenje vrhunski priznatih materijala brenda ''Crystal''.

Svojim mušterijama također pružaju i uslugu depilacije, korekcije obrva te šminkanja. Cilj im je da se što više educiraju u smjeru pružanja više različitih tretmana iz oblasti ljepote, jer svakako žele proširiti asortiman usuga. 

Izazov pri pokretanju ovog biznisa bilo je osiguravanje sredstava za kupovinu opreme, kao i adaptacija samog prostora, jer je za ovu vrstu djelatnosti potrebna posebna tehnička dozvola. To se najviše odnosilo na uvođenje trofazne struje putem koje se napajaju solariji, ali i zbog nešto kompliciranijeg sistema ventilacije. 

Foto: PR / Studio sunčanja i ljepote Sunkissed

Ivan je ekonomist i samim tim je vrlo dobro upućen u kreiranje biznis-plana i pravila koja vladaju u poduzetništvu. No kaže da mu je edukacija, u sklopu YEP Inkubatora poslovnih ideja, bila korisna, jer je imao uvid i u druge načine kreiranja planova, ali i zbog toga što je neko drugi iz struke mogao revidirati njegov plan i pružiti mu korisne savjete.

Dijeljenje poslova

Također, financijska podrška mu je značila, jer je bio u mogućnosti kupiti rezervne lampe za solarije, kako bi bio siguran u svakom trenutku da neće morati zaustaviti uslugu, u slučaju kvara. Same lampe nisu jeftine, a ne mogu se ni lako osigurati u kratkom vremenskom periodu.

Ivan je zadužen za administrativne i marketinške poslove, dok njegova supruga radi u solariju sa mušterijama i pruža usluge uljepšavanja. Trenutno jedna radnica vrši uslugu madero terapije po sistemu zakazivanja termina za tretman. 

Foto: PR / Sunkissed

Dio plana je i promocija biznisa, prije svega na društvenim mrežama, posebno Instagramu, jer je ciljna grupa studija veoma prisutna na ovoj socijalnoj platformi. Da je veoma bitna karika u promociji njihovog biznisa, govori i činjenica da je do prije nekoliko godina odlazak muškaraca u solarij bila svojevrsna tabu tema koju je razbio upravo Instagram.

Nekoliko mostarskih sportaša se uslikalo u solariju i tako se pokrenuo trend, pa sada sve više muškaraca koristi ovu vrstu uljepšavanja, pogotovo pred ljeto.

Ivan kaže da je najvažnija stvar kod pokretanja njihovog biznisa, koja se može primijeniti i na bilo koji drugi, istraživanje tržišta. Nakon toga je mnogo lakše kreirati strategiju kako učiniti svoju biznis ideju isplativom i održivom.

Kopirati
Drag cursor here to close