Od 6.siječnja

Od ove godine i BiH provodi kontinuiranu anketu o radnoj snazi

Do sada su statističke institucije provodile anketu jedanput godišnje u trajanju od dva tjedna. Od ove godine, anketa se provodi kontinuirano tijekom cijele godine.
Gospodarstvo / Posao | 03. 01. 2020. u 13:09 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine u suradnji sa entitetskim zavodima za statistiku, od ove godine provodi kontinuirano Anketu o radnoj snazi na području cijele zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Do sada su statističke institucije provodile anketu jedanput godišnje u trajanju od dva tjedna. Od ove godine, anketa se provodi kontinuirano tijekom cijele godine, a rezultati će se objavljivati kvartalno u formi statističkog priopćenja. Na ovaj način će svi oni koji planiraju politike zapošljavanja imati svježije, redovno ažurirane podatke o tržištu rada u BiH.

Anketu će, počevši od 6. siječnja, provoditi anketari akreditovani od strane Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku F BiH i Republičkog zavoda za statistiku RS na reprezentativnom uzorku slučajno odabranih domaćinstava za svaki kvartal.

Cilj i svrha Ankete o radnoj snazi je da se, u skladu sa metodološkim pravilima i načelima Međunarodne organizacije rada (ILO) i metodološkim preporukama Europskog statističkog ureda (EUROSTAT), dobiju podaci o osnovnim radnim karakteristikama stanovništva u Bosni i Hercegovini i uradi procjena ukupne radne snage. Broj nezaposlenih dobiven putem Ankete o radnoj snazi jedini je međunarodno uporedivi indikator nezaposlenosti u BiH.

Anketom o radnoj snazi, pored demografskih, obrazovnih i drugih karakteristika stanovništva, prikupljaju se podaci o zaposlenosti, nezaposlenosti, podzaposlenosti, kao i podaci o zanimanju, radnom vremenu, trajanju radnog odnosa, dodatnom zaposlenju, školovanju i daljem usavršavanju, traženju posla i tome slično. Prikupljeni podaci će omogućiti izračunavanje stope aktivnosti, zaposlenosti i nezaposlenosti koje su značajan pokazatelj ekonomskog stanja u zemlji.

”Statističke institucije Bosne i Hercegovine garantiraju da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti osobnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu suradnju u realizaciji ove važne aktivnosti”, propćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close