Pune ruke posla

FBiH: 110 notara za godinu dana sačinilo više od 557 tisuća javnih isprava

"Tijekom prošle godine notari u Federaciji BiH mogu se pohvaliti s 35.242 pravomoćno okončanih ostavinskih predmeta", naveo je Suljević.
Gospodarstvo / Posao | 10. 04. 2022. u 11:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Notari u Bosni i Hercegovini ove godine obilježavaju 15 godina djelovanja u pravnom sustavu države, a koliki je njihov značaj u jačanju pravne države svjedoči podatak da je 110 notara samo u Federaciji BiH prošle godine sačinilo 557.449 različitih isprava, ističe predsjednik Upravnog odbora Notarske komore FBiH Sefedin Suljević.

Najviše tih isprava odnosi se na ovjeru potpisa i prijepisa kojih je u 2021. godini sačinjeno 459.874.

"Osim ovih dokumenata, imali smo i 92.354 notarski obrađenih isprava o pravnim poslovima te 639 notarskih potvrda. Ove brojke su same po sebi impozantne, ali ono što je za nas kao Notarsku komoru posebno važno je da smo u javnosti i pravnom sustava dokazali opravdanost postojanja notarijata u BiH kao dobre prakse koja je već odavno postala nezaobilazan segment pravne države u svim demokratskim i uređenim državama", ističe Suljević.

On dodaje kako je zabilježen vrlo mali broj osporavanja notarskih isprava te da je kao i godinu ranije, visok nivo kvalitete rada i dostupnosti notara građanima održavan usprkos problemima i restrikcijama izazvanim pandemijom koronavirusa.

Ranije spomenutim podacima o broju obrađenih notarskih isprava u Federaciji BiH treba dodati i 5.496 isprava koje su sačinjene u Brčko Distriktu, koji također djeluje u okviru Notarske komore FBiH.

Suljević podsjeća da su notarima kao povjerenicima suda na osnovu Zakona o nasljeđivanju u FBiH dodijeljeni u rad ostavinski predmeti te da su značajan dio posla notari prošle godine obavili upravo u ovom segmentu.

"Tijekom prošle godine notari u Federaciji BiH mogu se pohvaliti s 35.242 pravomoćno okončanih ostavinskih predmeta. S druge strane, u istom periodu registrirano je samo 69 prigovora na rješenja o nasljeđivanju, što samo po sebi dovoljno govori o profesionalnom i odgovornom radu notara", navodi Suljević.

Naznačeni poslovi koje obavljaju notari u okviru Zakonom prenesenih javnih ovlaštenja u značajnoj mjeri su doprinijeli rasterećenju sudova i organa uprave, a što je pored podizanja nivoa pravne sigurnosti jedan od ciljeva i zadataka notarske službe kao javne službe.

U godini kada obilježava 15 godina postojanja notarijata u Federaciji BiH, Notarska komora FBiH planira dodatno unapređenje rada notara, a sve u cilju bolje dostupnosti građanima i jačanju pravne države u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close