Privlačenje radnika

Njemačka planira olakšati zapošljavanje stranih kvalificiranih radnika

Riječ je o dijelu plana njemačkog ministra za rad Hubertusa Heila za rješavanje problema nedostatka radnika. Očekuje se da će ovaj plan biti predstavljen tijekom jeseni ove godine.
Gospodarstvo / Posao | 08. 09. 2022. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka će nedostatak kvalificiranih radnika pokušati nadomjestiti onim što je svojevrsna zelena karta. To će podrazumijevati sustav bodovanja kojim će se radnicima iz inozemstva, čija su zanimanja tražena na tržištu rada, omogućiti lakši ulazak u ovu državu.

Riječ je o dijelu plana njemačkog ministra za rad Hubertusa Heila za rješavanje problema nedostatka radnika. Očekuje se da će ovaj plan biti predstavljen tijekom jeseni ove godine.

Kvote će svake godine biti određene na osnovu potreba različitih industrija za radnicima. Strani radnici će morati ispuniti tri od četiri kriterija da bi mogli konkurirati kroz ovaj program, a to su:

- Diploma ili stručna obuka koju Njemačka priznaje;

- Tri godine radnog iskustva;

- Poznavanje jezika ili to da je osoba nekada boravila u Njemačkoj;

- Da osoba ima manje od 35 godina.

Prema postojećim pravilima, većina državljana zemalja, koje nisu članice Europske unije, moraju imati ponudu za posao, da bi mogli predati zahtjev za boravak tijekom zaposlenja. Očekuje se da će se uvođenjem zelene karte ubrzati dolazak u Njemačku, a da prethodno nije pronađen posao, prenosi Klix.

Bit će moguće doći u ovu državu i u njoj tražiti posao. Svi oni koji budu namjeravali iskoristiti ovu priliku morat će dokazati da će moći plaćati troškove života dok su u potrazi za poslom. Detalji ovog programa će biti uskoro utvrđeni.

Stopa manjka kvalificiranih radnika u Njemačkoj je viša nego ikada prije. Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) je objavio da je upražnjeno čak 1,74 milijuna radnih mjesta širom države. Istraživački institut u Minhenu (IFO) je objavio da gotovo polovina kompanija ima ovaj problem. Najpogođenije su trtke iz uslužnih djelatnosti.

Među onima kojima nedostaju radnici su kompanije koje pružaju usluge skladištenja, koje se bave proizvodnjom hrane, one iz metalne industrije i građevinskog sektora, veletrgovine. Najmanji nedostatak radnika je u farmaceutskoj i kemijskoj industriji, kao i u automobilskoj i strojarskoj industriji, prenosi Euronews.

Kopirati
Drag cursor here to close