Osnivač Tuša

Nekad najbogatiji Slovenac pod sumnjom da pokušava prevariti banke

Banke bi uz potporu države željele zaštititi trgovinski dio Tuša, a riječ je o 35 trgovačkih centara s oko 3000 zaposlenih.
Gospodarstvo / Posao | 25. 10. 2017. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnivač slovenske grupe Tuš, nekoć najbogatiji Slovenac čija se imovina 2009. procjenjivala na 200 milijuna eura, našao se u srijedu u središtu kriminalističke istrage nakon prijave banaka vjerovnica da ih pokušava prevariti kako bi izbjegao vlastiti stečaj, prenose slovenski mediji.

Istraga odjela policije koji se bavi gospodarskim kriminalitetom odvija se na osnovi prijave banaka koje ga optužuju za pronevjeru.

Banke sumnjaju da ih Mirko Tuš pokušava prevariti besplatnim i neovlaštenim prijenosom brenda nekih kompanija na inozemne račune za koje se sumnja da iza njih stoje Tuš i njegova supruga, a osumnjičen je za pronevjeru i zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju, objavila komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Policija sada među dokumentima tvrtke ispituje kako je Mirko Tuš prije par godina uspio na svoj račun dobiti 35 milijuna eura na ime "prodaje brenda", u poslu kojim je Tuševa telekom divizija bila prodana kabelskom operateru Telemach, i to unatoč dogovoru da se sav utržak od prodaje prenese bankama kojima je Tuš dužan 300 milijuna eura, prenijeli su mediji.

Umjesto toga, Tuš je od banaka ponovo zatražio produženje roka otplate obveza, čime pokušava izbjeći stečaj, prenose mediji.

Konzorcij banaka, među kojima je i Nova Ljubljanska banka, zadnjih nekoliko mjeseci vodi pregovore s raznim hedge-fondovima u pokušaju prodaje svojih nenaplativih tražbina prema Tušu, no za sada bez uspjeha jer ih takvi fondovi ne žele kupiti za više od trećine nominalne visine duga.

Banke bi uz potporu države željele zaštititi trgovinski dio Tuša, a riječ je o 35 trgovačkih centara s oko 3000 zaposlenih.

U prvoj polovici godine, u vrijeme izbijanja krize oko Agrokora, mediji su špekulirali o navodnim idejama nekih ministara u vladi premijera Mire Cerara, po kojima bi Slovenija trebala otkupiti Mercator i povezati ga s Tušem te tako stvoriti domaći trgovački lanac koji bi bolje odoljevao jakoj konkurenciji stranih diskontnih trgovaca poput Lidla, Spara, Eurospina i Hofera.

Većina je stručnih i političkih ocjena međutim da se vlada u avanturu ponovog ulaska u vlasničku strukturu Mercatora neće upustiti, kako s obzirom na kompliciranu situaciju oko Agrokora, tako i zbog više od 800 milijuna duga koji opterećuje Mercator.

Kopirati
Drag cursor here to close