Zakon nije provodiv

Neefikasan zakon, ozljede na radu i (ne)sankcioniranje

Zakon o zaštiti na radu još nije potpuno provodiv
Gospodarstvo / Posao | 10. 05. 2021. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S neefikasnim zakonom suočavaju se i radnici koji dožive nesreću na radu. Ovo pitanje napokon je aktivirano. Resorno ministarstvo je u studenom prošle godine usvojilo izmjene i zakon je stupio na snagu, ali još nije u potpunosti provodiv.

Osam radnika izgubilo je život na radnom mjestu u prošloj godini, a 166 ih je zadobilo ozljede na radu. Najviše stradaju radnici na gradilištima i u preradi metala. Zato je prevencija od velikog značaja, jer je već kasno reagirati kada se nesreća dogodi. Ovi ljudi izloženi su riziku svaki dan. Primjenu novog zakona podržavaju i poslodavci.

''Što se tiče mjera za kontrolu i odgovornost primjene zaštite na radu, mi to radimo na nivou firme u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta. Većinom se svi radnici pridržavaju nošenja zaštitne opreme. Oni koji se ne pridržavaju - sankcioniraju se'', kaže Nermin Šljivo, šef jednog gradilišta.


Sankcije formulirane novim zakonom predviđaju kazne i do 15.000 maraka za kršenje propisa. Usklađen je s međunarodnim i europskim standardima, što je dobro, ali još se čeka na kompletiranje podzakonskih akata, čime će dodatno biti uređeni.

''Osnova za provođenje zakona je akt o procjeni rizika. Izašao je pravilnik o procjeni rizika. Međutim, tim pravilnikom je regulirano da procjenu rizika mogu vršiti samo ovlaštene organizacije za zaštitu o radu, traži se vlastita laboratorija, pa je to usporilo ove profesionalne kuće, koje se time bave, jer treba nabaviti opremu'', objašnjava Zuhdija Mahmutović, predsjednik Udruženja za unapređenje zaštite na radu FBiH.

Pored opreme, prema novom zakonu, za kontrolu zaštite na radu, potreban je specijalno obučen stručni kadar. U ministarstvu su pripremili dva pravilnika, koji se odnose na radnike, koji obavljaju stručne poslove iz ove oblasti.

''Inspekcijski nadzor nad primjenom propisa iz oblasti zaštite na radu nastavljaju kantonalni i federalni inspektori rada te smatramo da bi eventualni problemi mogli biti uzrokovani nedovoljnim kapacitetima kojima raspolažu kantonalne odnosno Federalna uprava za inspekcijske poslove''.

Strah od neprevodivosti je opravdan s obzirom na to da su u Federalnoj i Upravi Kantona Sarajevo zaposlena po dva inspektora. Uloga inspekcije nije samo kažnjavanje već preventiva. Dok je EU norma jedan inspektor na 25 000 radnika, u Kantonu Sarajevo jedan inspektor raspoređen je na 170.000 radnika. A nesreće su, nažalost, nastavljene i u ovoj godini.

Kako navodi Emina Rahman, viši stručni suradnik FUZIP, od siječnja do travnja 2021. evidentirane su 2 ozljede na radu sa smrtnim ishodom i 56 težih ozljeda.

Prosječno se u našoj zemlji dogodi četiri puta više nesreća na radu godišnje nego u zemljama Europske unije. Zato je neophodna primjena novog zakona sa svim podzakonskim aktima, kako bi se negativni trendovi zaustavili.

Kopirati
Drag cursor here to close