Zahvaljujući Fondu

Na području Federacije bit će zaposleno 523 osobe s invaliditetom

''Na svaki propisno podneseni zahtjev za dodjelu sredstava za novo zapošljavanje odgovoreno je pozitivno''
Gospodarstvo / Posao | 28. 06. 2018. u 13:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH priopćio je u četvrtak da su, po tek okončanom javnom pozivu, odobrena sredstva kojim će biti omogućeno zaposlenje za ukupno 523 osobe s invaliditetom u Federaciji. 

''Na svaki propisno podneseni zahtjev za dodjelu sredstava za novo zapošljavanje odgovoreno je pozitivno. Takvo stopostotno udovoljavanje pristiglim aplikacijama za novčanu podršku sigurno predstavlja rijedak slučaj u državi, pa i šire'', navode iz Fonda. 

U priopćenju za javnost pozivaju osobe s invaliditetom da se putem internet stranice Fonda fond.ba ili lično u prostorijama Fonda informiraju o svojim pravima i mogućnostima podrške njihovom uposlenju i profesionalnoj rehabilitaciji da bi spremno dočekali sljedeći javni poziv Fonda za dodjelu sredstava koji će biti objavljen do kraja ove godine.   

Podsjećaju da je, u razdoblju 2010 - 2015. podržano zaposlenje 652 osobe s invaliditetom, a od 2015. podržano je zapošljavanje 2.706 osoba s invaliditetom. 

''U skladu sa zakonskom obavezom, Fond trenutno vrši kontinuirano refundiranje novčanih naknada i plaća za više od 1.950 zaposlenih osoba s invaliditetom, dok su na kraju 2014. godine vršene refundacije za zanemariv broj osoba s invaliditetom'', ističe se. 

Napominju i da je Fond u protekle tri godine održao više stotina prezentacija širom Federacije u BiH, a samo u prošloj godini čak 34 informativne prezentacije o načinima i mogućnostima podrške zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom. 

Cilj prezentacija je potaknuti što više poslodavaca da zapošljavaju osobe s invaliditetom, uz zagarantiranu podršku Fonda svima koji se odluče na taj društveno odgovoran korak. 

''Fond poziva poslodavce širom Federacije BiH da ispunjavaju svoju obavezu (bilo uplatom posebnog doprinosa kojim omogućavaju zapošljavanje osoba s invaliditetom, bilo neposrednim zapošljavanjem osoba s invaliditetom). Ako se poslodavci odluče uposliti osobu s invaliditetom, mogu računati na punu podršku Fonda u stručnom, savjetodavnom i financijskom smislu u skladu sa zakonom'', naglašeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close