Detalji natječaja

Objavljen natječaj: MUP HNŽ zapošljava 150 djelatnika

Raspisan je natječaj za 130 kadeta policajaca i 20 mlađih inspektora.
Gospodarstvo / Posao | 16. 01. 2023. u 10:01 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije je na svojim stranicama objavilo Javni oglas za popunu 150 upražnjenih radnih mjesta.

U Javnom oglasu se navodi kako traže 130 policijskih službenika u Upravi policije, Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a u činu ''policajac'' u kao prva razina pristupa za kandidate sa najmanje IV stupnjem stručne spreme - broj izvršitelja.

U činu „mlađi inspektor“ u Upravi policije kao druga razina pristupa za kandidate sa najmanje VI stupnjem stručne spreme ili najmanje završenim prvim ciklusom visokog obrazovanja traži se 20 djelatnika.

Opći uvjeti za kandidate

Kandidati moraju ispunjavati opće uvjete propisane člankom 46. Zakona o policijskim službenicima Hercegovačko-neretvanske županije, a to su da imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine, životna dob između 18 i 27 godina za početni čin policajac i do 35 godina za početni čin mlađi inspektor.

Najmanje IV stupanj stručne spreme za čin policajac, a najmanje VI stupanj stručne spreme ili najmanje završen prvi ciklus visokog obrazovanja za čin mlađeg inspektora, liječničko uvjerenje ne starije od tri mjeseca kao dokaz o fizičkoj i psihičkoj sposobnosti za rad.

Važno je da kandidat nije otpušten iz institucije državne uprave ili iz vojne službe u Bosni i Hercegovini kao rezultat disciplinske sankcije, da protiv kandidata nije pokrenut kazneni postupak ili/i da nije postala pravomoćna kazna zatvora za kazneno djelo, osim za kaznena djela protiv sigurnosti prometa sukladno kaznenim zakonodavstvom, te da nije optužen od Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju i da se nije odbio
pojaviti pred Tribunalom.

Posebni uvjeti za kandidate su položen vozački ispit „B“ kategorije.

(ne)ispunjavanje uvjeta

Kandidat koji se prijavio na Javni oglas, a koji ne ispunjava sve opće i posebne uvjete odnosno koji nije podnio pismenu prijavu na propisanom obrascu ili prijava ne sadrži tražene podatke ili uz prijavu nije priložio dokumentaciju utvrđenu Javnim oglasom ili nije predao prijavu i dokumentaciju u propisanom roku, Povjerenstvo prijavu tog kandidata ne prihvaća i istog uvrštava na Listu kandidata koji nisu ispunili uvjete za pristupanje testiranju, a koja će biti objavljena na web stranici MUP-a HNŽ/K: www.muphnk.ba, te na oglasnim pločama MUP-a u sjedištu i Policijskih uprava Mostar, Konjic i Čapljina, sa naznakom razloga za isključenje.

Prilikom odabira kandidata, rukovoditelj Uprave policije će se rukovoditi odredbama članka 4. Zakona o policijskim službenicima HNŽ, kojim je propisano da: “Struktura policijskih službenika u policijskom organu odražava nacionalni sastav stanovništva na teritoriji koji obuhvaća Županija
prema popisu iz 1991. godine¨.

Pravila postupka odabira kandidata

U cilju zaštite osobnih podataka kandidata, a primjenom odredbi Zakona o zaštiti osobnih podataka BiH, svim kandidatima će se prilikom prijave na Javni oglas, dodijeliti identifikacijski broj - šifra, koja će se koristiti u postupku odabira, umjesto osobnog imena i prezimena, i ista će biti na potvrdi o prijemu podneska – prijave.

Svaki kandidat je dužan čuvati tajnost identifikacijskog broja - šifre.

Kandidati koji prijavu na Javni oglas dostave putem preporučene pošte, dodijeljeni identifikacijski broj - šifra, bit će priopćena putem kontakt telefona ili e-maila iz Prijavnog obrasca, dok će im na prvom testiranju biti uručena potvrda o prijemu prijave - podneska sa dodijeljenim identifikacijskim
brojem - šifrom.

Kandidati koji ispunjavaju opće i posebne uvjete iz Javnog oglasa i koji su dostavili svu traženu dokumentaciju imaju pravo pristupa testiranju po sljedećem redosljedu:

a) test općeg znanja, uključujući pisani rad,
b) test tjelesne sposobnosti,
c) liječnički pregled,
d) psihološki pregled, uključujući test i razgovor,
e) drugi test koji policijski organ smatra potrebnim ili opravdanim (intervju).

Testiranje

Testiranje se obavlja najkasnije 30 dana poslije isteka roka za prijavljivanje.

Kandidat koji ne proĎe na jednom od navedenih testova, isključuje se iz daljnjeg procesa odabira, što se objavljuje na web stranici MUP-a HNŽ/K: www.muphnk.ba, te na oglasnim pločama MUPa u sjedištu i Policijskih uprava Mostar, Konjic i Čapljina, sa naznakom razloga za isključenje.

Test općeg znanja obuhvatit će pitanja iz slijedećih oblasti:
- Ustav (Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Hercegovačko - neretvanske
županije),
- Zakon o unutarnjim poslovima Hercegovačko-neretvanske županije,
- Zakon o policijskim službenicima Hercegovačko-neretvanske županije,
- Kazneni zakon Federacije Bosne i Hercegovine,
- Zakon o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine i
- Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine.

Navedeni propisi za ispit općeg znanja dostupni su na web stranici MUP-a HNŽ/K: www.muphnk.ba.

Podsjetimo ministar Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske đupanije Slađan Bevanda ranije je rekao i kako će se pored ovog natječaja, vjerojatno tijekom godine raspisati još jedan natječaj za prijem novih 100 kadeta policajaca.

Tako da će, kaže, manjak policajaca nadoknaditi kroz godinu-dvije dana.

''Što se tiče obučenosti službenika, mislim da možemo uraditi mnogo više jer su naši službenici starije životne dobi, a tome govori i činjenica da će do 2025. godine u mirovinu otići oko 250 policijskih službenika. Također kroz vrijeme smo imali problema u ministarstvu da su neke službe poput službe edukacije, bili dosta kadrovski devastirani i nisu radili na punom kapacitetu i to sada treba podići i staviti u funkciju. Međutim ipak smo uspjeli sve ovo nekako prebroditi bez većih problema i mislim da se na ulici nije osjetio naš nedostatak'', kazao je ranije Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close