Umjetna inteligencija

Može li Googleov alat zaista zamijeniti novinare?

Zbog umjetne inteligencije mnogi će ostati bez posla, a u nekim medijskim agencijama otkazi su već počeli.
Gospodarstvo / Posao | 21. 07. 2023. u 08:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pojave ChatGPT-a neki su mediji počeli s eksperimentiranjem i korištenjem umjetne inteligencije u svom svakodnevnom radu. Dok su nekima AI chatbotovi poslužili samo kao alati koji su im pomogli u pisanju članaka, u nekim slučajevima AI je, osim nekih uredničkih preinaka, potpisala gotovo cijeli tekst.

U nekim redakcijama već su počeli otkazi za one koje može zamijeniti umjetna inteligencija i nije teško pretpostaviti da je to samo početak te da će takvih slučajeva u budućnosti biti sve više.

Otpuštanja

Do otpuštanja bi moglo doći i zbog novog Googleova alata koji je tvrtka nedavno predstavila nekim novinskim redakcijama. Službeno nisu objavljene informacije o tome, no prema osobama koje su upoznate sa situacijom (i žele ostati anonimne), Google razvija alat nazvan Genesis koji bi, na temelju činjenica, sam mogao pisati novinski sadržaj, predlagati naslove, način promjene stila pisanja postojećih članaka i slično, prenosi Zimo.

Iz američkog internetskog diva, naravno, alat nisu predstavili kao zamjenu za novinare, već samo kao alat koji bi novinarima trebao pomoći u boljem obavljanju svog posla, kako bi bili produktivniji i učinkovitiji.

Genesis

Dio direktora medijskih kompanija koji su sudjelovali na sastanku s Googleom na kojima im je predstavljen Genesis, opisali su taj sastanak “uznemirujućim”, dok dok drugi smatraju kako je Google uzeo zdravo za gotovo sav trud i vrijeme koji su potrebni za pisanje i uređivanje novinarskih priča.

Na medijske upite vezane uz Genesis, iz Googlea su komentirali kako su u partnerstvu s izdavačima, a pogotovo malim izdavačima, u ranoj fazi istraživanja ideja kako bi potencijalno omogućili alate bazirane na umjetnoj inteligenciji koji bi pomagali u novinarskom poslu.

Pri tome su naglasili: Ti alati nisu namijenjeni i ne mogu zamijeniti glavnu ulogu koju novinari imaju u izvještavanju, stvaranju i provjeravanju svojih članaka.

Prošli tjedan OpenAI dogovorio je partnerstvo s Associated Pressom kako bi, na temelju njihova sadržaja, istražili mogućnosti korištenja generativne umjetne inteligencije u medijskim proizvodima i servisima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close