Međunarodni dan medicinskih sestara

Mostar će poslati poruku podrške sestrinskoj profesiji

„Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini“ (ProSes) koji podržava Vlada Švicarske, čvrsto stoji iza poruke podrške: „Ako si spasio jedan život, heroj si. Ako si spasio stotinu, sigurno si medicinska sestra.“
Gospodarstvo / Posao | 12. 05. 2021. u 14:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini ima oko 20,000 medicinskih sestara i tehničara. Kompetentne, kvalificirane i priznate medicinske sestre-tehničari najbolji su partneri za očuvanje, poboljšanje i održavanje našeg zdravlja. Da bi se moglo adekvatno odgovoriti na izvanredne situacije poput trenutne pandemije, ali i na rastuće potrebe stanovništva, neophodno je kontinuirano ulagati u sestrinsku profesiju.

„Kvalificirane medicinske sestre-tehničari najbolji su partneri koje možemo imati za očuvanje zdravlja. Oni dodiruju živote pacijenata. Sigurna sam da ćete se složiti sa mnom kad kažem da su medicinske sestre-tehničari – koji uvijek rade na prvoj liniji fronta – pravi heroji u ovoj tekućoj pandemiji. U BiH, kao i u ostatku svijeta, medicinske sestre-tehničari čine najveću grupu zdravstvenih radnika. Zašto onda ova profesija još uvijek nije u potpunosti prepoznata? Želimo to promijeniti. Zajedno s našim partnerima, Vlada Švicarske jača profesiju medicinskih sestara-tehničara u BiH od 2012. godine, što ćemo i dalje nastaviti činiti“, poručila je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u BiH, povodom ovog važnog datuma.

Projekat „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini“ (ProSes) koji podržava Vlada Švicarske, čvrsto stoji iza poruke podrške: „Ako si spasio jedan život, heroj si. Ako si spasio stotinu, sigurno si medicinska sestra.“

Poruka podrške sestrinskoj profesiji u BiH će biti prikazana 12. svibnja na LED ekranima u Banja Luci, Bijeljini, Brčkom, Doboju, Mostaru, Zenici, Posušju, Istočnom Sarajevu, Sarajevu, Trebinju i Tuzli, a projektirana na fasadama Opće bolnice u Bijeljini i tržnog centra SCC u Sarajevu.

ProSes od 2012. pruža kontinuiranu podršku relevantnim partnerima u oblastima reguliranja sestrinske profesije, standardizacije usluga, obrazovanja medicinskih sestara-tehničara i osnaživanja strukovnih udruženja. Projekat financira i podržava Vlada Švicarske, a sprovode Fondacija fami (BiH) i Ženevske univerzitetske bolnice (HUG).

Iz Fondacije Fami pozivaju sve građane BiH da podrže medicinske sestre-tehničare tako što će poslati priču o svojoj medicinskoj sestri-tehničaru heroju na [email protected].

Kopirati
Drag cursor here to close