Posjet Agenciji

Mostar: Agencija za školovanje i stručno usavršavanje treba potporu za popunjavanje radnih mjesta

Što se tiče kadrovskih kapaciteta, Agencija prema važećoj sistematizaciji ima 67% uposlenih, što je nedovoljno, posebice od kada se preselilo u novi kompleks.
Gospodarstvo / Posao | 31. 03. 2022. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, predvođeno predsjedateljem Asimom Sarajlićem, posjetilo je u četvrtak Agenciju za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, prvi put od kada se zakonom propisane temeljne nadležnosti Agencije (temeljna i različiti oblici specijalističkih obuka, usavršavanja i treninga policijskih službenika) održavaju u novoizgrađenom kompleksu Agencije.

Članove Povjerenstva, u čijoj pratnji su bili i predstavnici OSCE-a u BiH i NATO stožera u Sarajevu, ravnatelj Agencije Marko Vujević je upoznao s aktualnim stanjem ističući kako u novom kompleksu Agencija doista ima vrhunske uvjete za organiziranje obuka i cjelodnevni smještaj polaznika. Vujević je naglasio kako je intencija Agencije postati regionalni centar i mjesto povezivanja policijskih akademija s ciljem usavršavanja policijskih službenika kako bi spremno odgovorili na sve sigurnosne izazove.

U tom smislu, Agencija treba potporu Povjerenstva vezanu za popunjavanje radnih mjesta, prije svega onih u organizacijskim cjelinama Agencije koje planiraju i provode obuke. Vujević je pred članove Povjerenstva iznio sve podatke koji se tiču operativnih kapaciteta Agencije, s naglaskom na nemjerljivu važnost educiranih kadrova kojih u Agenciji ima, ali nedovoljno.

Što se tiče kadrovskih kapaciteta, Agencija prema važećoj sistematizaciji ima 67% uposlenih, što je nedovoljno, posebice od kada se preselilo u novi kompleks.

Osvrćući se na provedbu temeljnih nadležnosti Agencije, Vujević je iznio podatke da je u proteklih pet godina organizirana i provedena temeljna policijska obuka za 503 policajca i 130 mlađih inspektora, dok je specijalističke i programe stručnoga usavršavanje, te različite treninga pohađao 6601 policijski službenik sigurnosnih agencija svih razina vlasti BiH.

Zbog pandemije virusa Covid-19, tijekom protekle dvije godine realiziranje obuka je bilo smanjeno, ali nije zaustavljeno, a radilo se u uvjetima koje je nametnula COVID pandemija, uvažavajući preporučene epidemiološke mjere.

Prilikom obilaska kompleksa Agencije, Asim Sarajlić, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost je izjavio: ''Mogu samo reći da sam impresioniran i da je ovo jedna uspješna priča u BiH, jedan centar koji zaslužuje da bude regionalnog karaktera. Upoznat sam da imamo kvalitetan i kompetentan kadar koji može zadovoljiti svim potrebama edukacije kadrova iz oblasti obrane i sigurnosti. Zaista sve čestitke. Nadam se da će ova institucija u perspektivi biti prepoznata, kako u BiH, tako i šire kao jedan od najjačih centara za edukaciju. Ističući kako se u znanje i potencijale mora ulagati, a imajući u vidu da je Agencija za školovanje i stručno usavršavanje kadrova support svim policijskim agencijama, Sarajlić je zaključio kako će Povjerenstvo za obranu i sigurnost biti jedinstveno po pitanju svih inicijativa koje dođu od strane čelništva ove agencije''.

Kopirati
Drag cursor here to close