Projekt JEDI

Microsoft "oteo" Amazonu 10 milijardi dolara vrijedan cloud ugovor

Američko ministarstvo obrane odabralo je Microsoft kao partnera na projektu JEDI, u sklopu kojeg će velika većina Pentagonovih dokumenata biti pohranjena u njihov oblak.
Gospodarstvo / Posao | 28. 10. 2019. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugovor koji se nudio privatnim kompanijama u projektu Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI), kojim Pentagon želi objediniti svoje potrebe za računalstvom i pohranom podataka u oblaku, vrijedan je oko 10 milijardi dolara, a dugo vremena za favorita je slovio Amazon sa svojim cloud sustavom Amazon Web Services.

Međutim, ovoga petka došlo je do iznenađujućeg raspleta – posao je dodijeljen drugom finalistu, Microsoftu, prenosi Bug.

U svemu je možda svoje prste imao i predsjednik SAD-a Donald Trump, za kojeg je poznato da ima problem s Amazonom i gaji osobni animozitet prema njegovom osnivaču Jeffu Bezosu.

U procesu odlučivanja on je višekratno pokušao odgoditi dodjelu ugovora i isticao da je zabrinut oko dodjele tako važnog projekta ovoj kompaniji.

Desetogodišnji ugovor o cloud uslugama, o kojem će ovisiti i velik dio sustava nacionalne sigurnosti, tako je pripao Microsoftu, a iz Amazona su izjavili da su nemalo iznenađeni. Smatraju da su oni u tom području neprikosnoveni lideri i najavljuju da će razmotriti sljedeće korake.

Ministarstvo obrane SAD-a trenutačno koristi preko 500 odvojenih usluga računalstva u oblaku, a projektom JEDI objedinit će sve pod jedan ugovor, racionalizirati korištenje resursa i omogućiti vojsci pristup uslugama koje drže korak s razvojem najnovije tehnologije. Inicijalno se ugovor potpisuje na dvije godine s mogućnošću produljenja na spomenutih deset. Vrijednost ugovora procjenjuje se na milijardu dolara godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close