Reforme na čekanju

Memagić: Ne trebaju poslodavci ustupke od vlasti, svi smo to dužni radnicima

"Ovaj sistem ima taj problem da država dinamički ne prati promjene prema poslovnoj zajednici koja bi sigurno mogla bolje raditi i sigurno je da mnogi projekti trpe, mnogi projekti čekaju, a mogli bi biti u korist radnika".
Gospodarstvo / Posao | 10. 03. 2024. u 13:37 M.B./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već godinama traje svojevrsno nadmudrivanje između vlasti u Federaciji BiH s poslovnom zajednicom na temu usvajanja reformiranih fiskalnih zakona kojima bi došlo do rasterećenja gospodarstva, prije svega cijene rada, ali ne samo to.

Međutim, kako se vlade smjenjuju, tako ova tema postaje sve kompliciranijom. Aktualna vlada je, između ostalog, obećala uvođenje minimalne plaće od tisuću maraka, ali je na kraju sve ostalo u rangu skromnih 600-tinjak KM.

Od smanjenja stope doprinosa na 28,5 posto, ali i nekih drugih važnih olakšica, u ovoj godini također neće biti ništa, a činilo se da je sve dogovoreno i da je politika spremna usvojiti paket tzv. reformskih zakona.

Premijer Nikšić prebacio loptu poslodavcima

Poslodavci i dalje smatraju kako je na potezu aktualna federalna vlast, a premijer Nikšić nedavno je gostujući u podcastu BLJESAK LIVE naveo kako poslodavci imaju dovoljno prostora za povišenje plaća.

"U Federaciji BiH je po aktualnim propisima trenutno iznos minimalne plaće 619 KM. Kad dodate prijevoz i topli obrok i odluku kojom je Vlada omogućila 420 maraka mjesečno neoporezivo, to izađe 1350 KM u idealnim uvjetima. Ne mora, poslodavci mogu isplatiti 1000, mogu se kretati u rasponu od 900. Što to onda naši poslodavci ne koriste?'', komentirao je federalni premijer.

Poslodavci se osjećaju izigranima

"Ovaj sistem ima taj problem da država dinamički ne prati promjene prema poslovnoj zajednici koja bi sigurno mogla bolje raditi i sigurno je da mnogi projekti trpe, mnogi projekti čekaju, a mogli bi biti u korist radnika. Što se tiče poslodavaca, detektirali smo gorući problem, a to je opterećenost bruto plaće visokom stopom doprinosa", kazao je nedavno Rasim Memagić, direktor tvrtke Alma Ras, gostujući u našem podcastu IMAM IDEJU.

Memagić kaže kako je, u ovom periodu kad je nužno povećati neto primanja uposlenika, to trebala biti jedna velika podrška od strane vlasti, odnosno da se smanje doprinosi kako bi se taj iznos preusmjerio u neto plaće.

Je li moguće zadržazi radnike?

U tom kontestu ovaj manadžer smatra da se samo na taj način moglo zadržati mnogo radnika da ne odu iz BiH.

"Imam dojam da jednostavno nema dobre komunikacije između poslovne zajednice i instutucija koje su dužne pratiti trendove i prolagođavati se. Dakle, to nije nikakv ustupak privrednicima već jedna potreba cijelog društva kako bi se ono izborilo sa svim izazovima, te da povećamo standard naših radnika kako bi oni vidjeli prespektivu ostanka u zemlji", kazao je između ostalog Rasim Memagić.

Njegova razmišljnja o nizu drugi gospodarskih tema, s naglaskom na poduzetništvo i realni sektor, možete čuti u priloženom video zapisu podcasta IMAM IDEJU

Video: Otkrijte Tajne Alma Rasa s Rasimom Memagićem
Kopirati
Drag cursor here to close