Republika Srpska

Maligne bolesti najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti

Osim tri dominantne bolesti kao uzročnika invalidnosti i gubitka radne sposobnosti, s manjom zastupljenošću su i ozljede na radu…
Gospodarstvo / Posao | 19. 07. 2023. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najzastupljenije bolesti koje su uzročnik gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj su maligne 22,42 posto, kardiovaskularne 19,92 i duševne bolesti 18,86 posto, priopćeno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Osim tri dominantne bolesti kao uzročnika invalidnosti i gubitka radne sposobnosti, s manjom zastupljenošću su i ozljede na radu sa 9,23 posto, bolesti nervnog sistema 8,97 i bolesti mišićno-koštanog sustava 8,57 posto.

Iz Fonda navode da je, za razliku od država u okruženju ili europskom prostoru gdje su bolesti kardiovaskularnog sustava najzastupljenije uzrok nastanka invalidnosti, u Republici Srpskoj već duže vrijeme dominantne maligne bolesti koje sa kardiovaskularnim i duševnim bolestima čine čak 61,20 posto uzroka nastanka invalidnosti, što se ocjenjuje kao jako nepovoljno.

"To se, najčešće, obrazlaže suvremenim i stresnim načinom života, zagađenjem životne sredine, hrane, vode, zraka ali i direktnom povezivanjem nastanka karcinoma i duševnih bolesti kao posljedice ratnih događaja i bombardiranja prostora Republike Srpske municijom sa osiromašenim uranom u periodu 1992-1995. godine i teritorije bivše Jugoslavije 1999. godine od strane NATO snaga", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Fonda, u postupku rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu od januara do juna izvršeno je 2.926 ocjena radne sposobnosti, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 628 ili 27,3 posto.

Od ukupnog broja vještačenja radne sposobnosti na domaće osiguranje se odnosi 2.199, a na vještačenje sa elementima ino-osiguranja 727 zahtjeva.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close