Vraćaju se letovi

Ljetna sezona vratila Ryanair u plus

U prvoj polovini fiskalne godine karte su bile skuplje sedam posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.
Gospodarstvo / Posao | 07. 11. 2022. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niskobudžetni irski avioprijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak da je zahvaljujući dobroj ljetnoj sezoni i višim cijenama prvu polovinu fiskalne godine završio s dobiti.

U šest mjeseci zaključno s rujnom kompanija je poslovala s dobiti nakon poreza od 1,26 milijardi eura ili 1,1 euro po dionici. U istom razdoblju prošle godine zabilježila je neto gubitak od 47,6 milijuna eura ili 0,04 eura po dionici.

Dobit prije poreza porasla je 19 posto, na 1,37 milijardi eura, zahvaljujući rekordnom prihodu u drugom fiskalnom tromjesečju i podignutim ljetnim cijenama karata u drugom fiskalnom tromjesečju, višim za 14 posto nego u razdoblju prije covida.

U prvoj polovini fiskalne godine karte su bile skuplje sedam posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihod im je u razdoblju od ožujka do rujna utrostručen, na 6,62 milijarde eura.

Kompanija navodi da je ovog ljeta prevezla 95,1 milijun putnika, više nego dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju. U odnosu na isto razdoblje 2019. njihov je broj porastao za 11 posto.

Iako je i dalje ovisi o Boeingovim isporukama aviona, Ryanair je blago podigao smjernice prometa za fiskalnu godinu 2023., koja je počela u listopadu, na 168 milijuna putnika. Do sada su očekivali da će ih prevesti 166,5 milijuna.

Očekuju da će u fiskalnoj 2023. minimizirati zimske gubitke, što bi im donijelo dobit nakon poreza, kada se isključe jednokratne stavke, u rasponu od jedne do 1,2 milijarde eura.

Kopirati
Drag cursor here to close