Za listopad, studeni i prosinac

Livno: Zbog ovrhe djelatnici Agencije za privatizaciju bez plaća

Po sistematizaciji, kako ističe, u agenciji može raditi maksimalno 16 djelatnika, a trenutno je uposleno 9 djelatnika.
Gospodarstvo / Posao | 18. 02. 2020. u 15:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog provedbe ovrhe nad Agencijom za privatizaciju Hercegbosanske županije (HBŽ) djelatnici te agencije ostali su bez plaća za listopad, studeni i prosinac 2019. godine, a sve je izvjesnije da će bez plaće ostati i za siječanj 2020.

Vršitelj dužnosti ravnatelja agencije Ivica Bodulušić izjavio je kako je od svog imenovanja, od prije četiri godine, naslijedio dug oko 140 000 maraka, prouzrokovan radom prijašnjeg vodstva agencije.

''Vlada Hercegbosanske županije je u mom mandatu do današnjeg dana intervenirala prema agenciji u dva navrata s po 35 000 maraka i 10 000 maraka, što je pak bilo nedovoljno i stvorilo veliku dubioze u radu agencije'', kazao je Bodulušić.

Po sistematizaciji, kako ističe, u agenciji može raditi maksimalno 16 djelatnika, a trenutno je uposleno 9 djelatnika.

On je kazao kako je u komuinikaciji s ministrom gospodarstva Milošom Baukom i premijerom Vlade HBŽ Ivanom Jozić u svrhu pronalaska rješenja koje bi dovelo do normalizacije u radu agencije na dulje razdoblje. Smatra kako se u rad agencije treba uključiti i cijela Vlada HBŽ, jer je ona osnivač.

Ministar gospodarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) Miloš Bauk potvrdio je Bodulušićevu priču da radnici Agencije za privatizaciju nisu primili plaće za spomenuto razdoblje, rekavši kako je to Ministarstvo tijekom 2019. godine uplatilo na račun agencije 240.000 maraka u jednakim mjesečnim tranšama u iznosu od 20.000 maraka, što je, veli, više nego dovoljno za plaće svih zaposlenih u Agenciji za privatizaciju za tu godinu.

Po njegovim riječima, Ministarstvo gospodarstva u svom proračunu nema planirana sredstva za vrstu troškova kao što su ovrhe agencije za privatizaciju i jedini način je da se ta sredstva osiguraju iz tekuće rezerve.

''S obzirom da proračun nije usvojen i na snazi je odluka o privremenom financiranju, ta sredstva Vlada se ne može osigurati dok se ne usvoji proračun za 2020. godinu'', poručio je ministar Bauk.

Također je naveo kako Agencija za privatizaciju treba da podnese financijsko izvješće za 2019. godinu i plan i program rada za 2020. godinu Upravnom vijeću agencije, pa zatim Vladi HBŽ-a.

''S obzirom da je Upravnom vijeću istekao mandat, Ministarstvo gospodarstva je uredilo prijedlog odluke o imenovanju privremenog upravnog vijeća koja bi se trebala naći na dnevnom redu sljedeće sjednice Vlade HBŽ-a i istovremeno kreće u proceduru izbora i imenovanja stalnog Upravnog vijeća kako bi omogućili agenciji normalno funkcioniranje'', kazao je ministar.

Kopirati
Drag cursor here to close