Samo 5 hotela

Kupres: Čak 70% izgrađenih privatnih objekata se iznajmljuje

U općini Kupres trenutno je u funkciji pet hotela i 800 ležaja u privatnom smještaju.
Gospodarstvo / Posao | 20. 09. 2019. u 11:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi privatni iznajmljivači na prostoru općine Kupres koji će pružati usluge iznajmljivanja soba u domaćinstvima, apartmanima, studio-apartmanima, kućama za odmor te smještaja u kampovima, a do tri zvjezdice, obvezni su nadležnoj općinskoj službi podnijeti Zahtjev za razvrstavanje, minimalne uvjete i kategorizaciju objekta u kojima se pružaju te usluge.

Kako su kazali iz Službe za gospodarstvo, financije i inspekcijske poslove općine Kupres, njihovo Općinsko Vijeće je na sjednici održanoj 30. srpnja 2019. godine donijelo Odluku o visini godišnje pristojbe za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu do najviše deset soba, odnosno 20 kreveta u iznosu od 20 maraka po jednom krevetu.

U vezi ove odluke načelnik Općine Kupres Milan Raštegorac i Asocijacija za ekonomski i gospodarski razvitak - REDAH održali su u srpnju ove godine Okrugli stol na temu "Legalizacija privatnog smještaja", a na tom sastanku nazočili su i predstavnici drugih općina, koji su također predstavili uređenje zakona i uredbi po kojima oni pokušavaju legalizirati privatni smještaj.

To je bio prvi sastanak održan u kupreškoj općini na ovu temu, a kako je istaknuto, iznimno je važan bio za privatne ugostitelje.

Na sastanku se zaključilo kako se zahtjevi za smještajne objekte s četiri i pet zvjezdica podnose isključivo na razini Federacije, a u nadležnosti općine odnosno županije će biti svi oni koji pripadaju u kategoriju do 3 zvjezdice, odnosno smještajni objekti koji pružaju usluge samo iznajmljivanja sobe, studio apartmana ili kuće za odmor.

Načelnik Raštegorac problem privatnog smještaja u svojoj općini vidi na način da se samo 30 posto napravljenih objekata za smještaj na području općine Kupres koristi za vlastite usluge dok se ostalo sve iznajmljuje.

Načelnik također napominje kako je za vrijeme kad Kupres pohode turisti dolazilo do neugodnih situacija kada bi u privatne objekte dolazila županijska inspekcija skupa s policijom, čime se stvarala velika neugodnost kako za goste tako i za stanovnike ove općine.

"Tražili smo načine kako da naše sugrađane zaštitimo od inspekcija, razgovarali smo s mnogim turističkim destinacijama na području BiH i iz svega toga naše razmišljanje je da se izdvajanje na ležaj krene s nekim minimalnim iznosom i nakon toga, kako se bude razvijala ta djelatnost, da se i cijena podiže", kazao je Raštegorac.

Po njegovim riječima u općini Kupres trenutno je u funkciji pet hotela i 800 ležaja u privatnom smještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close